Mε την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίζει δύο παράλληλες κρίσεις – την ενεργειακή και την υγειονομική – το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δίμηνο αξιολογήσεων και επίτευξης στόχων, ενόψει μάλιστα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022. Κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο καλούνται να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση προκειμένου να επιτύχουν μία στοχευμένη κοινωνική πολιτική έναντι της ακρίβειας, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις περί ελαφρύνσεων και ταυτόχρονα να κινηθεί η οικονομία εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Τα «ραντεβού» του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου είναι πυκνά. Πέραν των διαβουλεύσεων για τη 12η αξιολόγηση με τους Θεσμούς αυτήν την εβδομάδα, η ελληνική οικονομία αναμένει την Παρασκευή «ετυμηγορία» από τον οίκο S&P, o οποίος έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, ενώ στις 19 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση από τη Moody’s.

Μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται επίσης μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα θα προβεί τις επόμενες εβδομάδες σε πρόωρη αποπληρωμή παλαιών δανείων (1,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, 2,6 δισ. ευρώ δάνεια 2010). Το πόρισμα της 12ης αξιολόγησης δημοσιεύεται μέσα Νοεμβρίου και εφόσον είναι θετικό θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 743 εκατ. ευρώ στο Eurogroup (6 Δεκεμβρίου). Σε αυτό το διάστημα δρομολογείται ο τελικός προϋπολογισμός για το 2022 με τις νέες προβλέψεις, ενώ τον Νοέμβριο η χώρα θα καταθέσει αίτημα για τη πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης (3,5 δισ. ευρώ), η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αξιολόγηση

Η ηγεσία του υπουργείου και οι επικεφαλής των Θεσμών θα έχουν διήμερη συνάντηση, σήμερα 19 και αύριο 20 Οκτωβρίου, με αντικείμενο τη 12η αξιολόγηση κατά την οποία θα μπουν στο τραπέζι οι ενεργειακές πιέσεις και ο χώρος για τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις ελαφρύνσεων. Το ραντεβού θα ρίξει φως στο υπό εξέταση πακέτο παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος κ.λπ. Στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές – πέραν της προόδου σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις – μπαίνουν θέματα όπως το «αγκάθι» της μείωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, η διαχείριση της μείωσης των κόκκινων δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις. Στο επίκεντρο φυσικά είναι τα δημοσιονομικά, μετά και τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση και των παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας, δεδομένου ότι οι πιέσεις θα διατηρηθούν έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το οικονομικό επιτελείο παραμένει στις προβλέψεις για ανάπτυξη 6,1% το 2021 – χωρίς να αποκλείεται νέα αναθεώρηση – καθώς η πορεία των εσόδων έως σήμερα εκπέμπει αισιοδοξία.

Εποπτεία

Στόχος είναι οι περισσότερες εκκρεμότητες από τις δεσμεύσεις να έχουν διευθετηθεί μέχρι τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία τον Ιούνιο. Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους με πρόωρη εξόφληση δανείων (4,5 δισ. ευρώ). Κρίσιμο είναι επίσης το ραντεβού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο. Τον Μάρτιο του 2022 λήγει το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι πληροφορίες δείχνουν πως η χώρα μας θα περιλαμβάνεται στο νέο πρόγραμμα-γέφυρα παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Στόχος είναι η ανάκτηση κατά το πρώτο μισό του 2023, χωρίς να αποκλείεται να επιτευχθεί και το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας
Academia |

Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας

Η επανάκαμψη της επενδυτικής ελκυστικότητας δεν έπεσε από τον ουρανό: πολιτική σταθερότητα, διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, συνετή διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης και ενεργητική εξωτερική πολιτική και προπαντός νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ρέγκλινγκ – Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Οικονομία |

Ρέγκλινγκ: Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Πισσαρίδης στο GES 2021 – Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στους τομείς που βασίζονται στην κοινωνική διάδραση
Οικονομία |

Πισσαρίδης: Zητούμενο η ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους πάντες

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του London School of Economics και κάτοχος νόμπελ οικονομίας,μίλησε στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2021, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική σύμπραξη του U.S. Chamber of Commerce και του Atlantic Council.

Αναστασάτος (Eurobank) – Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Οικονομία |

Αναστασάτος (Eurobank): Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον Δρ Τάσο Αναστασάτο, Επικεφαλής Οικονομολόγο του Ομίλου της Eurobank, η ανάκαμψη βασίστηκε, σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και των εξαγωγών λόγω ισχυρού θετικού αποτελέσματος βάσης κυρίως στον τουρισμό.

Eurogroup – Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Οικονομία |

Εurogroup: Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.

Aαναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΥΠΟΙΚ – Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη
Ακίνητα |

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή των εν λόγω ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ