Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΥ, η Ελλάδα για πρώτη φορά κατατάσσεται μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών προορισμών στην ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στην 8η θέση πίσω από τις έξι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) και το Βέλγιο.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ποιότητα ζωής, οι υποδομές μεταφορών, logistics και τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, το τρέχον έτος καταγράφονται και υψηλής αξίας συναλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τρεις αποκρατικοποιήσεις – πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και παραχώρηση της Εγνατίας Οδού – συγκεντρώθηκε το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ, όταν για ολόκληρο το 2020 η αξία των συναλλαγών αθροιστικά για αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικές συναλλαγές έφτασε τα 4,3 δισ. ευρώ.

Φέτος μέχρι τώρα στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουν οι εξαγορές των εταιρειών Chipita (1,65 δισ.), Pharmaten (1,6 δισ.), Wind (1 δισ.), Vivartia (600 εκατ.), Ιntrasoft International (235 εκατ.) αλλά και πολλές άλλες, όπως η εξαγορά της Metlife, της Singular logic και του ομίλου Μούχαλη (kiosky’s). Ολα δείχνουν ότι το 2021 θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ελληνική αγορά που κρατάει από το 2008, όταν είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 9 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως δεν θα έχει αξία αν τα κεφάλαια δεν μετουσιωθούν σε νέες δουλειές και σε αύξηση της απασχόλησης, και όχι να αλλάζουν απλώς οι μετοχικές ισορροπίες στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion