Kριτική στην κυβέρνηση και τις τράπεζες «για τον αποκλεισμό από τη ρευστότητα της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», άσκησε με την ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως τόνισε ο κ Κατρίνης, οι τράπεζες έως τώρα έχουν αντλήσει περισσότερα από 46 δισ. ευρώ κεφάλαια από το ευρωσύστημα με αρνητικό επιτόκιο, ενώ έχουν αυξηθεί και οι καταθέσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 κατά 30 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά οι πιστώσεις τους προς τις επιχειρήσεις συνολικά, είναι κάτι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ.

«Οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια που επιτρέπουν μόλις σε 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων έχουν λάβει οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πιστοποιεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, έχουν επικίνδυνα διαρραγεί, με προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης και των ίδιων των τραπεζών», ανέφερε και πρόσθεσε τα εξής:

«Για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών, οι επιλογές τους μόνο τυχαίες δεν είναι. Είναι καθαρές επιλογές που υπηρετούν κατ΄ αποκλειστικότητα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους επιχειρηματίες , δηλαδή το 1% της οικονομίας, με τις τράπεζες να καλύπτονται πίσω από αυτή την πολιτική.

Οδηγούν στην υπερ-συγκέντρωση και στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα δάνεια των τραπεζών, ούτε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’ στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω του ‘’Ηρακλή’’ (με ορατό τον κίνδυνο να προεγγραφεί στο δημόσιο χρέος το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων 23 δις ευρώ), δεν μας εξηγεί γιατί αυτό δεν οδηγεί τις τράπεζες στην αύξηση των χορηγήσεων στην πραγματική οικονομία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή αδράνεια, αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το ρόλο του θεατή, ενώ στηλίτευσε την απροθυμία των τραπεζών να φτιάξουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητά τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΟΗΕ – Η Γενική Συνέλευση αναβάλλει επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση των Ταλιμπάν και της χούντας της Μιανμάρ
Επικαιρότητα |

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναβάλλει επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση των Ταλιμπάν και της χούντας της Μιανμάρ

Για το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ διατυπώθηκαν ανταγωνιστικά αιτήματα διαπίστευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και το νυν καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη

Θρίλερ με τον Έλληνα αστυνομικό που συνέλαβαν οι Τούρκοι
Επικαιρότητα |

Θρίλερ με τον Έλληνα αστυνομικό που συνέλαβαν οι Τούρκοι

Η περίεργη αυτή υπόθεση ξεκίνησε την Κυριακή, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας αρχιφύλακας είχε πάει για εκδρομή στην Ανδριανούπολη, μαζί με τη σύντροφό του, έχοντας ξεκινήσει από τους Κήπους του Έβρου…

Όμικρον – Αύξηση στα κρούσματα, όχι στις νοσηλείες – Τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική
Επικαιρότητα |

Όμικρον: Τι δείχνουν τα στοιχεία από Νότια Αφρική για κρούσματα και νοσηλείες

Η εικόνα από τη Νότια Αφρική σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον δείχνει ενθαρρυντική. Χρειάζεται, όμως, χρόνος για την τελική αξιολόγηση της απειλής.

Μητσοτάκης στο CNN – Επιβάλαμε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν η μόνη επιλογή
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στο CNN: Επιβάλαμε αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν η μόνη επιλογή

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν σκοπεύει να ανακοινώσει καθολικό lockdown, ενώ μίλησε και για τα δωρεάν self test που διατίθενται από σήμερα