Με την τουριστική βιομηχανία της χώρας να κινείται σε επίπεδα καλύτερα του αναμενομένου και κοντά σε αυτά του 2019, στη νέα μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία η Citigroup, εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 θα κυμανθεί στην περιοχή του 9% (8,8% η επίσημη αναφορά) με την αύξηση του ΑΕΠ του 2022 να υπολογίζεται στην περιοχή του του 4,5% (4,6% η επίσημη αναφορά).

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,2% το 2021 και 3,7% το 2022, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν επίσης κατά 12,5% εφέτος και κατά 9,7% το 2022, με τις εξαγωγές να αυξάνουν 12% και 10,9% αντίστοιχα. Το 2021, το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 196% του ΑΕΠ, για να βρεθεί στο 190,8% του ΑΕΠ το 2022.

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, την ώρα που το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που φθάνει στο 16% του ΑΕΠ για τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν το 10% αφορά επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις προορίζονται για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων, ενώ τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανώς όχι το καθαρό χρέος. Τα έσοδα του Ταμείου Ανάπτυξης θα ενισχύσουν τις επενδύσεις έπειτα από μία αρνητική 10ετία, βελτιώνοντας μαζί με τις μεταρρυθμίσεις συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη αποεπένδυση και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
διαΝΕΟσις – Οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα
Startups |

Έρευνα: Ο «χάρτης» των startups στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία [Πίνακες]

Η νέα έρευνα επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startup επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα που τις υποστηρίζει - Μεταξύ των ιδρυτών startups που απάντησαν στην έρευνα , η μεγάλη πλειοψηφία -8 στους 10- είναι άνδρες, μια ανισότητα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Αναπτυξιακός Νόμος – Εκμετάλλευση εγκαταστάσεων για επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις |

Πώς ο νέος Αναπτυξιακός ενισχύει νέες και...κλειστές επιχειρήσεις

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το νέο χάρτη των Περιφερειακών ενισχύσεων και αναμένεται να δώσει «πνοή» σε υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες για παράδειγμα θέλουν να δημιουργήσουν νέες εγκαταστάσεις