Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος για την παραβατικότητα στην αγορά των καυσίμων κίνησης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, ο ανιπρόεδρος Δημήτρης Κονταξής και ο γραμματέας Χρήστος Τζόλας μίλησαν για αύξηση των παρανομιών και συγκεκριμένα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο και στο υγραέριο κίνησης, της νόθευσης της βενζίνης και των πειραγμένων αντλιών πρατηρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, οι πειραγμένες αντλίες προκαλούν κάθε χρόνο απώλεια αγοραστικής δύναμης ύψους 90 εκατ. ευρώ, ενώ το δημόσιο συνολικά από την παραβατικότητα σε διάφορες μορφές χάνει φορολογικά έσοδα της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, τα δημοσιονομικά έσοδα αλλά και στην ίδια την αγορά αφού η δράση των επιτήδειων προκαλεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και απειλεί τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων στη διακίνηση καυσίμων.

Σημείωσαν, δε, ότι εκκρεμούν πάνω από 10 χρόνια αποφάσεις για την ολοκληρωμένη εφαρμογή και λειτουργία των μέτρων που είχαν θεσπιστεί από το 2010 για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Το πιο αποκαλυπτικό είναι, όμως, πως ακόμη και το σύστημα εισροών εκροών υγρών καυσίμων που εγκαταστάθηκε στα πρατήρια και τις αποθήκες καυσίμων ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού δεν είναι πιστοποιημένα τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι πωλητές, ενώ και η αντιπαραβολή των στοιχείων δεν γίνεται σε απευθείας χρόνο, όταν δηλαδή μεταδίδονται στην ΑΑΔΕ.

Ο κ. Αληγιζάκης υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση δείχνει διάθεση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Έφερε ως παράδειγμα το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τον ΣΕΕΠΕ και ην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών θα αναλάβουν το κόστος να στηθεί ουσιαστικά από το «μηδέν» το σύστημα εισροών – εκροών και να είναι έτοιμο το 2022.

Η διοίκηση του Συνδέσμου προέτρεψε, επίσης, την κυβέρνηση να καθιερώσει την ΑΑΔΕ ως κεντρική αρχή με αποφασιστικές διατάξεις που θα συντονίζει τους ελεγκτικούς και άλλους συναρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των άλλων παραβατικών φαινομένων.

Πρότεινε, ακόμη, να θεσπιστεί το πραγματικό σφράγισμα των πρατηρίων που εντοπίζονται να κάνουν παραβάσεις, αλλά και την πιστοποίηση των 18 οχημάτων των ΚΕΔΑΚ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Βουλή – Κατατέθηκε τροπολογία για το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες
Οικονομία |

Στη Βουλή το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες - Ποιους αφορά

Οι όροι και η διαδικασία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, πριν από το τέλος του έτους

Οκταώροφα κτίρια στο νέο κυβερνητικό πάρκο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ
Ακίνητα |

Οκταώροφα κτίρια στο νέο κυβερνητικό πάρκο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Τακτοποιούνται αυθαίρετα στις λιμενικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και στον Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης και στο Δέλτα του Έβρου. Παραχωρούνται 129 στρέμματα για δασική αναψυχή στο Μάτι. Οι σχετικές ρυθμίσεις προωθούνται με τροπολογία – προσθήκη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

ΕΣΠΑ – Το νέο πλαίσιο για το ΕΣΠΑ
Επιχειρήσεις |

Οι νέοι θεσμικοί κανόνες για το ΕΣΠΑ

Tο νομοσχέδιο για το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός, Γιάννης Τσακίρης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου

ΕΛΣΤΑΤ – Εκτόξευση 23,5% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο
Βιομηχανία |

Νέα «σημάδια»...έκρηξης των τιμών - Τι δείχνουν τα στοιχεία στη Βιομηχανία [Πίνακες]

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 7,6%