«Η Εύβοια βίωσε μία ολική, οικολογική και οικονομική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο», τόνισε από το βήμα του Οlympia Forum II, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια και τις προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, καθώς και στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών της περιοχής.

Ήδη έχει ξεκινήσει – όπως τόνισε – η στήριξη ανθρώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταστροφή (άμεσα ή έμμεσα) καθώς έχουν δοθεί σε προκαταβολές αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ. «Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις των αγροτών», συμπλήρωσε.

Για τους μεσοπρόθεσμους στόχους, ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικά έργα και ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. «Μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Με την αξιοποίηση δωρεών μπόρεσαν και έγιναν απευθείας αναθέσεις μελετών, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου».

Τέλος, μιλώντας για το μεσο-μακροπρόθεσμο άξονα, ανέφερε κάποιες από τις δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο «Σχέδιο Μπένου» και περιλαμβάνουν την αναγέννηση των δασών, την στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, την στήριξη της κτηνοτροφίας, τον τουρισμό και τις νέες καλλιέργειες. Συμπλήρωσε ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και ότι στην Β. Εύβοια θα «στηθεί» ένας μετεωρολογικός σταθμός.

Σε ερώτηση γιατί έχει καθυστερήσει η αποζημίωση των μελισσοκόμων, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι το 75% των μελισσοκόμων της περιοχής ήταν αδήλωτοι στον ΕΛΓΑ και ότι παρά το γεγονός ότι δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 85 ευρώ ανά κυψέλη που δικαιούνται οι δηλωμένοι μελισσοκόμοι, θα λάβουν κάποια χρήματα ως στήριξη.

«Θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τον τόπο μου. Θα δημιουργήσουμε καλύτερες βάσεις στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Εύβοια μία προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού αλιευτικού τουρισμού, πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί σύντομα σε Ημερίδα που διοργανώνεται στη πόλη της Χαλκίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO