Μέσα από πλατφόρμες βιντεοπαιχνιδιών επιχειρούν τα διαβόητα καρτέλ του Μεξικού να στρατολογήσουν νέα μέλη, καταγγέλλει η κυβέρνηση της χώρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Με αφορμή την πρόσφατη εξαφάνιση τριών παιδιών που είχε αίσιο τέλος, καθώς βρέθηκαν από την αστυνομία, ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ριχάρδο Μεχία, είπε ότι μέσα από από τις πλατφόρμες των «Playstation, Xbox και Nintendo», με πλήρη «ανωνυμία», κακοποιοί «αποκτούν σχέσεις» με ανήλικους και «ξεκινούν τη διαδικασία πειθούς και στρατολόγησης».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως οι TikTok και Instagram για να εντοπίσουν νέους. Σύμφωνα πάντα, με τον κ. Μεχία τα μέλη των καρτέλ παρουσιάζονται με κωδικούς χρηστών όπως «CJNG, CDN, sicai0os, c4art3l και άλλες παραλλαγές» .

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου στην πολιτεία Οαχάκα οι αρχές βρήκαν τρία παιδιά ηλικίας 11 ως 14 ετών, που η οικογένειά τους είχε καταγγείλει την εξαφάνισή τους. Μια γυναίκα συνελήφθη.

Το ένα από τα παιδιά είχε έρθει σε επαφή με μέλος του οργανωμένου εγκλήματος τον Αύγουστο μέσω του «Free Fire», βιντεοπαιχνιδιού που μπορεί κανείς να φορτώσει δωρεάν στο κινητό του.

Ο κ. Μεχία μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο κακοποιός «του πρότεινε να αναλάβει δουλειά στο Μοντερέι» αφού απέσπασε τον αριθμό του τηλεφώνου του μέσα από το Facebook. Η δουλειά που του υποσχέθηκε αφορούσε στο  να παρακολουθεί τις συχνότητες του ασυρμάτου και να προειδοποιεί σε περίπτωση αστυνομικής παρουσίας, έναντι αμοιβής 8.000 πέσος, (περίπου 360 ευρώ) κάθε δύο εβδομάδες. Ο ανήλικος δέχτηκε την προσφορά, την οποία μοιράστηκε με δύο συμμαθητές του, πρόσθεσε ο κ. Μεχία.

Οι τρεις ανήλικοι συναντήθηκαν την 9η Οκτωβρίου με τη γυναίκα που τους παρέλαβε κοντά σε σταθμό λεωφορείων, προτού συλληφθεί.

Ο πρόεδρος της χώρας Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να ενημερώσει τις οικογένειες όσον αφορά τους κινδύνους των βιντεοπαιχνιδιών.

Το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών στο Μεξικό (Red por los Derechos de la Infancia en Mexico, REDIM) έχει ήδη καταγράψει πως χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται κάθε χρόνο από συμμορίες, ιδίως αυτές που διακινούν ναρκωτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως