Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομία των Δυτικών Βαλκανίων προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των έξι χωρών θα διαμορφωθεί στο 5,9% το 2021 μετά από συρρίκνωση 3,1% το 2020 και έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,1%.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι η κατάσταση για τις οικονομίες της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας, παραμένει εύθραυστη.

«Μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη καθοδηγείται πραγματικά από δύο βασικούς παράγοντες: το εγχώριο άνοιγμα που προκλήθηκε από την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και της ζήτησης που σχετίζεται με τον τουρισμό και στις πολύ ισχυρές εξωτερικές συνθήκες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ρέκορντ, επικεφαλής οικονομολόγος για τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΠΤ.

Ο Ρέκορντ είπε ότι οι κίνδυνοι για τη διατήρηση της ανάπτυξης ευθυγραμμίζονται με τους ίδιους παράγοντες εάν αντιστραφούν, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση, τα εμβάσματα και ο τουρισμός θα επηρεάζονταν σε περίπτωση νέων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία ή διεθνών περιορισμών στις μετακινήσεις.

Επιπλέον, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υστερούν έναντι των Ευρωπαίων γειτόνων όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, με ποσοστά κάτω από 40% στις περισσότερες χώρες, εκτός από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ρέκορντ είπε ότι ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και τα υψηλά επίπεδα χρέους θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την περιοχή και ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα καθυστερήσει την ανάκαμψη τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων που χρειάζεται η περιοχή.

Η τράπεζα είπε επίσης ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό από την οικονομία και ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και του οικονομικού μετασχηματισμού, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το business as usual δεν αποτελεί πλέον επιλογή, γιατί βλέπουμε αλλαγές στις εξωτερικές προτιμήσεις», δήλωσε ο Ρέκορντ στο Reuters.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τουρκία – Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο, που όμως δεν είναι βιώσιμοι
Διεθνή |

Ήλιος με δόντια για την τουρκική οικονομία

Η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο, όμως διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως δεν θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες υπό την βαριά σκιά της νομισματικής κρίσης

«Παγκόσμια Πύλη», η απάντηση της ΕΕ στον «Δρόμο του Μεταξιού»
Διεθνή |

«Δρόμο του Μεταξιού» η Κίνα; – «Παγκόσμια Πύλη» η Ευρώπη!

Η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσιάζει την Τετάρτη επενδυτικό σχέδιο ύψους 300 δισ. ευρώ, με στόχο να ανακόψει τον επεκτατισμό του Πεκίνου και να ενισχύσει την διεθνή οικονομική και γεωπολιτική θέση της ΕΕ.