
Η Ρωσία εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των εξτρεμιστικών οργανώσεων, γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μια ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και των νέων κυβερνώντων στο Αφγανιστάν.
Η Ρωσία συμπεριέλαβε τους Ταλιμπάν στην λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2003, αλλά υποδέχθηκε τους ισλαμιστές αντάρτες για συνομιλίες στη Μόσχα πολλές φορές πριν αυτοί καταλάβουν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο.
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν έπραξε ορθά που απέσυρε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, μια κίνηση που επέτρεψε στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία σε μια αστραπιαία επιθετική εκστρατεία.
Ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα αυτή πρέπει να λάβει οικονομική στήριξη και να ξεπαγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά της στοιχεία, καθώς η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων του.
Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια σε αφγανικό χρυσό, επενδύσεις και αποθέματα ξένου συναλλάγματος που κρατούνται στις ΗΠΑ καθώς αυτά πάγωσαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, παρά την πίεση από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλους που προειδοποιούν ότι η στάση αυτή της Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας.
Οι Ταλιμπάν απέσπασαν την υποστήριξη 10 περιφερειακών δυνάμεων κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη για τη διοργάνωση διάσκεψης χορηγών των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

UNESCO για Γλυπτά Παρθενώνα: Να ξεκινήσει ο διάλογος των δύο υπουργείων Πολιτισμού
Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα των Γλυπτών

Πρόκληση Τουρκίας: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε πρώτη τον εναέριο χώρο της
Ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους η Αγκυρα στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Φόρουμ Νταβός: Σοβαρά επεισόδια διαδηλωτών – αστυνομίας στη Ζυρίχη
Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν την πορεία διαμαρτυρίας

Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για εξάπλωση στην Ευρώπη το καλοκαίρι
Περισσότερα από 100 κρούσματα αναφέρθηκαν στη γηραιά ήπειρο αυτή την εβδομάδα

(Πρόωρα) ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία
Έντεκα ημέρες νωρίτερα άνθησαν οι κερασιές Sakura στην Ιαπωνία - Τα αίτια και η σημασία τους

Ουκρανία: «Έπεσε» το Azovstal – Για «πλήρη έλεγχο» μιλούν οι Ρώσοι
Αβέβαιη είναι, προς το παρόν, η τύχη των παραδοθέντων, με τη Μόσχα να αναφέρει ότι 900 εξ αυτών έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης σε ρωσοκρατούμενα εδάφη - Η Ουκρανία επιδιώκει να ξασφαλίσει ανταλλαγή αιχμαλώτων, εντούτοις δεν διαφαίνεται σχετική ρωσική πρόθεση

Η Βρετανία επιτρέπει τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία
Την εξέλιξη δημοσιοποίησαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Ένας αιώνας για τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής
Αιτημα να θεσμοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική εκπαίδευση για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του μεσίτη

Νίκος Ανδρουλάκης: Η σοσιαλδημοκρατία γίνεται επίκαιρη
Η χώρα χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Μεγάλη φωτιά και εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Γενεύης
Μέχρι στιγμής τα αίτια παραμένουν άγνωστα…