Η αρχή ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εξέδωσε την Πέμπτη προειδοποίηση ότι η επιδημία σαλμονέλας που πιστεύεται ότι συνδέεται με κρεμμύδια που εισάγονται από την Τσιουάουα του Μεξικού, έχει εξαπλωθεί σε 37 πολιτείες, ενώ ήδη νοσούν πάνω από 650 άτομα.

Το CDC εξέδωσε οδηγία προς τις επιχειρήσεις το βράδυ της Τετάρτης με την οποία τις καλεί να σταματήσουν την πώληση φρέσκων κόκκινων, λευκών ή κίτρινων κρεμμυδιών που εισήχθησαν από την Τσιουάουα και διανεμήθηκαν από την ProSource Inc.

Πρότεινε επίσης στις επιχειρήσεις να καθαρίσουν τυχόν επιφάνειες που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τέτοια κρεμμύδια.

Η υπηρεσία επίσης προέτρεψε τους Αμερικανούς να πετάξουν όλα τα κρεμμύδια που δεν έχουν αυτοκόλλητο ή δεν ήταν συσκευασμένα αλλά αγοράστηκαν «χύμα».

Οι πολίτες πρέπει επίσης να πετάξουν αν έχουν στην κατοχή τους κρεμμύδια που έχουν αυτοκόλλητα ή συσκευασίες που προσδιορίζουν το εμπορικό σήμα της προαναφερθείσας εταιρείας και ως χώρα προέλευσης, το Μεξικό.

«Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε από πού προέρχονται τα κρεμμύδια, μην τα αγοράσετε ή μην τα φάτε», τονίζουν χαρακτηριστικά τα CDC, σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Διατήρηση έως και 3 μήνες

Η ProSource ανέφερε ότι τα ύποπτα κρεμμύδια εισήχθησαν τελευταία φορά στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με το CDC, αλλά μπορούν να διατηρηθούν έως και τρεις μήνες εάν αποθηκευτούν «και μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται σε σπίτια και επιχειρήσεις».

Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 650 άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από σαλμονέλα, ενώ σχεδόν 130 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε 37 πολιτείες, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο πραγματικός αριθμός των ασθενών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ωστόσο, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει συσχετιστεί κάποιος θάνατος με το ξέσπασμα της σαλμονέλας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.

Ταχέως αναπτυσσόμενη

Το CDC εξακολουθεί να διερευνά εάν «άλλα κρεμμύδια και προμηθευτές συνδέονται» με την εξάπλωση της σαλμονέλας, την οποία αποκάλεσε «ταχέως αναπτυσσόμενη».

Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης – η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα- συνήθως ξεκινούν έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά τη μόλυνση και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, σύμφωνα με το CDC. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό, έμετο και κράμπες στο στομάχι.

Ορισμένα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών κάτω των 5 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης