Η Τουρκία, συνεπικουρούμενη πάντοτε από το προθύμως υποτελές στην Αγκυρα καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Κύπρο, προκαλώντας παράλληλα και αντιδράσεις εντός της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία βλέπει μέρα με την ημέρα την κατεχόμενη Κύπρο να μετατρέπεται σε ένα απλό και υπάκουο βιλαέτι των νεοθωμανισμών του Ταγίπ Ερντογάν και της υπόλοιπης τουρκικής ηγεσίας.

Οι προκλήσεις στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τη διάνοιξη μέρους της συνοικίας της Αγίας Ζώνης στο οποίο θα κληθούν να επιστρέψουν – υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως και συνεπώς κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – οι νόμιμοι κάτοικοι της συνοικίας αυτής βρίσκονται στο στάδιο της τελικής τους ολοκλήρωσης.

Οπως «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα, με τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής, εντός ημερών, θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και θα καλέσει τους άλλοτε ελληνοκύπριους κατοίκους να υποβάλουν αίτηση στην αναγνωρισμένη πλέον από το ΕΔΑΔ ως ένδικο μέσο (της Τουρκίας) Επιτροπή Αποζημιώσεων των Τουρκοκυπρίων.

Κάτι που θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα αλλά και σε εφιαλτικά διλήμματα τους επηρεαζόμενους ελληνοκύπριους πρόσφυγες,

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό που καταγράφεται. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος δημοσίευσε χθες πληροφορίες με βάση τις οποίες πέρα από τη στρατιωτική βάση για πολεμικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και τη σχεδιαζόμενη ναυτική βάση στο Μπογάζι στο μέσον του κόλπου της Αμμοχώστου για τις οποίες επίσης είχαμε γράψει προ ημερών, ελήφθη και πρόσθετη απόφαση για τρίτη ναυτική βάση στο Ακρωτήρι της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, στην Καρπασία.

Η ιστοσελίδα «Κίμπρις Ποστασί» αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της πρόσθετης αυτής στρατιωτικής βάσης θα αποστέλλονται από τα Κατεχόμενα πιο γρήγορα τα πολεμικά πλοία για συνοδεία των πλοίων-γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα γίνονται ταχύτερα η συντήρηση, η επιδιόρθωση και ο ανεφοδιασμός των πλοίων αυτών στην περιοχή.

Το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, ωστόσο, πέρα από τη σπουδαιότητά του ένεκα της ιστορικής Μονής, είναι και προστατευόμενος βιότοπος σπάνιας ομορφιάς στον οποίο απαγορεύεται η όποια ανάπτυξη για λόγους ευνόητους.

Ετσι η αποκάλυψη ότι Τατάρ και Αγκυρα βάζουν χέρι και στην περιοχή προκαλεί έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίες αποτυπώνονται και στον Τύπο.

Τίποτα όμως δεν δείχνει να πτοεί την Αγκυρα. Με το πρόσχημα ότι ο Ερσίν Τατάρ εξελέγη δημοκρατικά στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων – έστω και οριακά, εν μέσω μάλιστα καταγγελιών για επηρεασμό του εκλογικού Σώματος – η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τη βούληση των κατοίκων της Κύπρου στο σύνολό τους, η οποία είναι ξεκάθαρα ενάντια στην προσπάθειά της να μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε ένα απέραντο στρατόπεδο.

Η στάση της ΕΕ

Με τον ίδιο δε τρόπο η Τουρκία δείχνει να αγνοεί και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ετσι, σε ώτα μη ακουόντων για άλλη μια φορά αναμένεται να προσκρούσουν και οι κινήσεις οι οποίες δρομολογήθηκαν χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο συζητήθηκε η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά ζητήθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμάσει προτάσεις για μέτρα κατά της Αγκυρας.

Αφορμή στάθηκαν κυρίως οι νέες τουρκικές κινήσεις στην Αμμόχωστο αλλά και οι προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες κορυφώθηκαν προ ημερών με την εκδίωξη παρανόμως και υπό την απειλή χρήσης βίας του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο Μπορέλ ήταν και ο ίδιος σαφής μιλώντας για ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση την οποία, όπως είπε, δημιουργούν «οι απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας».

Επίσης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα. Δηλώσεις σημαντικές σίγουρα οι οποίες, ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα οδηγήσουν και στις όποιες θεαματικές πράξεις καθώς η Τουρκία είναι σε θέση να εκβιάζει την ΕΕ όχι μόνο με το χαρτί του Προσφυγικού αλλά και με διμερή ζητήματα που επηρεάζουν ξεχωριστά τα κράτη-μέλη.

Κάτι που σημαίνει πως ακόμα και εάν φτάσουμε σε νέες κυρώσεις ενάντια στην Αγκυρα αυτές θα αντιμετωπιστούν με μία ακόμα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία, όπως πολύ συχνά γίνεται, θα ολοκληρώνεται ενδεχομένως και με σκωπτικές αναφορές για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αυτών.

Η έκθεση της Κομισιόν

Σαφείς προειδοποιήσεις στην Τουρκία απευθύνει ακόμα μία φορά η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση της για τις υπό ένταξη χώρες, σημειώνοντας πως εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της.

Η Αγκυρα καλείται να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και «να απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών».

Αναφερόμενη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Τουρκία «αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή».

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει επίσης προειδοποιήσεις για το Κυπριακό και τα Βαρώσια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας