Νέα δεδομένα στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σηματοδοτεί η κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Τα τελευταία 24ωρα ήταν κοινό μυστικό στο ΚΙΝΑΛ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει τις αποφάσεις του για να επανέλθει δυναμική στο κόμμα και να διεκδικήσει την ηγεσία του.

Μπορεί να μπήκε τελευταίος στη μάχη για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η υποψηφιότητά του αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση των έτερων υποψηφίων, καθώς αρκετοί δεν έβλεπαν με… καλό μάτι την κάθοδο του Παπανδρέου στις εκλογές. Μία εξέλιξη που τους αναγκάζει να αλλάξουν στρατηγική εάν θέλουν να διεκδικήσουν, έχοντας βάσιμες ελπίδες, τη συμμετοχή τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου έγινε χθες το βράδυ με βασικό σύνθημα ότι «χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή».

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για συμπόρευση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά όπως είπε, και θέλοντας να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας σε περίπτωση που εκλεγεί, τόνισε πως ευελπιστεί να συμβάλει ώστε να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή καθώς και καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Δεν ανέφερε το «Κίνημα Αλλαγής»

Αυτό πάντως που παρατήρησαν πολλοί είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση για την υποψηφιότητά του δεν αναφέρθηκε στο «Κίνημα Αλλαγής», μιλώντας για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, ενώ έκανε λόγο για «νέα αλλαγή» -που είναι και προγραμματική κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ και της κας Γεννηματά.

Θα φτάσουν και οι 7 υποψήφιοι μέχρι το τέλος;

Ένα από τα ερωτήματα που έρχεται στα χείλη όλων όσων ασχολούνται με τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, είναι εάν θα φτάσουν και οι επτά υποψήφιοι μέχρι το τέλος ή αν κάποιος ή κάποιοι από αυτούς αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι εκφράζουν τη βούλησή τους να μην κάνουν πίσω λόγω της υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου που τις προηγούμενες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόσυρσής του αν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του, επέλεξε τελικά χθες, λίγο πριν τις ανακοινώσεις Παπανδρέου να επισημοποιήσει τη δική του υποψηφιότητα με την κατάθεση των υπογραφών στήριξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Ο έβδομος κατά σειρά υποψήφιος

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κατά σειρά ο έβδομος υποψήφιος πρόεδρος που ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, ενώ ήδη οι Αντρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Σήμερα, όπου λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων θα καταθέσει και τυπικά τις απαιτούμενες υπογραφές ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ κανονικά στη μάχη της συλλογής υπογραφών στήριξης των δικών τους υποψηφιοτήτων παραμένουν οι Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος.

Δύσκολα τα προγνωστικά

Πριν την ανακοίνωση Παπανδρέου, αρκετοί που γνωρίζουν τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούσαν ότι η μάχη θα κρινόταν ανάμεσα στους Ανδρουλάκη και Λοβέρδο. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προβλέψει την απήχηση που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφορικά με τη δεξαμενή την εν δυνάμει κοινή δεξαμενή των ψηφοφόρων, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν υποψήφιοι όπως οι κ.κ. Καστανίδης, Κεγκέρογλου αλλά Χρηστίδης και Γερουλάνος. Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να επηρεάζονται πολύ οι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας