Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα εκτιμά ότι κάθε χρόνο ξεπλένονται από 800 δισεκατομμύρια έως και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσω των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό 2-5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), που έχει κάτω από την ομπρέλα της 32 εθνικές τραπεζικές ενώσεις στην Ευρώπη και εκπροσωπεί 5.981 τράπεζες, με περίπου 2,6 εκατομμύρια υπαλλήλους, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη SAS για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο.

«Η ραγδαία εξέλιξη των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας καθιστά τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος (AML) αναποτελεσματικές και απαιτεί μια πιο καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος,» δήλωσε ο Wim Mijs, διευθύνων σύμβουλος της EBF. «Το μέλλον του AML βασίζεται στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και κοινών λύσεων, που, στην πράξη, ενισχύουν την κρίση των ειδικών και αποκαλύπτουν την πλήρη εικόνα για την αντιμετώπιση πολύπλοκων εγκληματικών δικτύων. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τη SAS θα μας βοηθήσει να προετοιμάσουμε τα μέλη μας και την ευρύτερη τραπεζική κοινότητα για αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αναφορών ύποπτης δραστηριότητας, τα στοιχεία της Europol δείχνουν ότι μεταξύ 2009 και 2014 κατασχέθηκε μόλις το 1,1% των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με εγκληματικό τρόπο. Για τον περιορισμό αυτής της ανησυχητικής τάσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε μια νέα δέσμη κανονισμών για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος (AML), με ισχύ από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, οι τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές οντότητες θα πρέπει να συμμορφώνονται με έναν άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό, ενώ τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει μια νέα Ευρωπαϊκή Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δωρεάν Masterclass για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Στις αρχές του 2022, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και η SAS θα ξεκινήσουν από κοινού μια virtual σειρά Masterclass για το θέμα, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί στη χρήση προηγμένων αναλυτικών μεθόδων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε αντίθεση με τα συμβατικά μαθήματα επί του θέματος, τα οποία εστιάζουν κυρίως στις κανονιστικές και λειτουργικές πτυχές του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η σειρά αυτή θα επικεντρωθεί στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η μηχανική μάθηση μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών των τραπεζών για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προεγγραφούν δωρεάν στο Masterclass, το οποίο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δυο κατηγορίες:

  • Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το πρώτο σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022, θα εξετάσει το πώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης καταπολεμούν πραγματικά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Θα διερευνήσει επίσης και τα διαμοιρασμένα συστήματα παρακολούθησης συναλλαγών ως ευκαιρία για τη βελτίωση της παρακολούθησης παράνομων συναλλαγών και πώς αυτά εντάσσονται στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
  • Νέες τεχνολογίες για KYC. Το δεύτερο σεμινάριο θα διοργανωθεί τον Απρίλιο-Μάϊο του 2022, με σκοπό να αποτυπώσει το τρέχον νομοθετικό τοπίο και να εμβαθύνει σε νέους τρόπους με τους οποίους οι προηγμένες αναλύσεις μπορούν να διευκολύνουν τις διαδικασίες “Know Your Customer” και δέουσας επιμέλειας των πελατών. Οι ειδικοί θα δείξουν επίσης πώς λύσεις όπως η ψηφιακή ταυτοποίηση και η οπτικοποίηση δικτύου μπορούν να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του onboarding νέων πελατών.

Κάτι παραπάνω από μια «άσκηση» Συμμόρφωσης

Τον Ιανουάριο, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), διακυβερνητικό παρατηρητήριο για την ανάπτυξη πολιτικών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προειδοποίησε ότι η πανδημία COVID-19 επέτρεψε στους εγκληματίες να εκμεταλλευτούν τα κενά στις ψηφιακές ταυτότητες.

Την ίδια περίπου περίοδο, οι SAS, KPMG και Ένωση Πιστοποιημένων Ειδικών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ACAMS) πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερα από 850 μέλη της Ένωσης παγκοσμίως για να αξιολογήσουν το πως οι επαγγελματίες συμμόρφωσης προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος εν μέσω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που προέκυψε, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο:

  • Το ένα τρίτο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέφερε ότι, εξαιτίας της COVID-19, επιτάχυναν την υιοθέτηση Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Ένα άλλο 39% ανέφερε ότι τα σχέδια τους για υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς, παρά την αναστάτωση που έφερε η πανδημία.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι τράπεζες εν γένει αναγνωρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα εργαλείο που αλλάζει τους κανόνες στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ωστόσο οι περισσότερες προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν την τεχνολογία και πώς μπορούν να την αξιοποιήσουν καλύτερα» δήλωσε ο Stu Bradley, Senior Vice President of Fraud and Security Intelligence της SAS. «Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, ανυπομονούμε να τους δείξουμε το δρόμο, με πρακτικές που θα αναβαθμίσουν τις διαδικασίες τους και θα τις οδηγήσουν πέρα από τη συμβατική κάλυψη των υποχρεώσεών τους απέναντι στις κανονιστικές αρχές. Με τη σωστή προσέγγιση, η καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος μπορεί να επιφέρει μια συνολική μεταμόρφωση στις διευρυμένες λειτουργίες καταπολέμησης απάτης και διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Αυτόνομη οδήγηση – «Πόλεμος» και συμμαχίες αυτοκινητοβιομηχανιών και παραγωγών ημιαγωγών
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Πόλεμος» και νέες συμμαχίες στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η General Motors, η Ford Motor και η Volvo Cars εμβάθυναν τους δεσμούς τους με βασικούς τεχνολογικούς εταίρους για να ανταγωνιστούν την Τesla αλλα και την φιλόδοξη Apple που θέλει να εισέλθει στον κλάδο αυτοκινήτου

UBS – Νέες ευκαιρίες για κέρδη στην Wall Street από εξειδικευμένους τομείς του τεχνολογικού κλάδου
Tεχνητή νοημοσύνη |

Wall Street: Νέες ευκαιρίες από εξειδικευμένους τομείς του τεχνολογικού κλάδου

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζουν οι εταιρείες του κλάδου των ABCs (Artificial intelligence, Big data, Cybersecurity), κάτι που θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστήριο

TTTV – Η πρώτη οθόνη τηλεόρασης με… γεύση αλλά και «αλμυρή» τιμή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η πρώτη οθόνη τηλεόρασης με... γεύση αλλά και «αλμυρή» τιμή

Ένας Ιάπωνας καθηγητής έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη οθόνη τηλεόρασης που μπορεί να μιμηθεί τις γεύσεις των φαγητών, και ο χρήστης  μπορεί να τις… γεύεται χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μερικές Σκέψεις
Academia |

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μερικές Σκέψεις

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) δεν είναι ούτε ένα κυρίαρχο πνεύμα, ούτε ένας γενναιόδωρος ευεργέτης, είναι απλώς μια τεχνολογία ικανή να εκτελεί γιγάντιους υπολογισμούς σε σύντομο χρονικό διάστημα και επομένως να λαμβάνει αποφάσεις ενσωματώνοντας μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταβλητές.