Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι ήρθε η ώρα για tapering, αλλά όχι για αύξηση των επιτοκίων, ανέκοψαν τον επενδυτικό ενθουσιασμό στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι βασικότεροι δείκτες να δεχθούν πιέσεις.

O S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 4.544,9 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 35.677,02 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% στις 15.090,2 μονάδες.

Παράλληλα, οι απογοητευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις από την Snap Inc και την Intel Corp ώθησαν τους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας χαμηλότερα.

Ο Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται «σε καλό δρόμο» να αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της.

«Ο Πάουελ συνεχίζει την προσέγγισή του με γνώμονα τα δεδομένα και δεν φαινόταν σταδιακά πιο αυθάδης», δήλωσε ο Sean Sun, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Thornburg Investment Management στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού.

Ωστόσο, ο Sun είπε ότι οι επενδυτές ήταν «πραγματικά ανήσυχοι» για τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη στη Snap, γεγονός που απέδωσε σε κάποια αδυναμία στη διαφημιστική της δραστηριότητα, στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που ανάγκασαν brands να περιορίσουν στις διαφημιστικές τους δαπάνες.

«Οι καταναλωτές θέλουν να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να αγοράσουν πράγματα, αλλά δεν μπορούν εάν τα αγαθά έχουν κολλήσει σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Και οι διαφημιστές δεν πρόκειται να διαφημίσουν πράγματα που δεν μπορούν να πουλήσουν», είπε ο Sun στο Reuters.

Θετικά κινήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας λαμβάνοντας ώθηση από τα αποτελέσματα της American Express Co, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές αύξησαν τις προσδοκίες τους για την αύξηση των κερδών των εταιρειών του S&P 500 για το τρίτο τρίμηνο, προβλέποντας αύξηση 34,8% σε ετήσια βάση, από προηγούμενη εκτίμηση για 31,9% , σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, αν και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών εμποδίζουν τη μεταποίηση.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Intel και, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, της IBM, καθώς και τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, σχετικά με τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αγοράς, αλλά η μικρή πτωτική κίνηση δεν πρέπει να είναι πολύ ανησυχητική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Cliff Hodge, επικεφαλής επενδύσεων της Cornerstone Wealth.

«Μετά από ένα ράλι 5% σε επτά ημέρες στη σειρά για τον S&P, είναι λογικό να διορθώσει η αγορά», είπε.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Με κέρδη «έκλεισε» η εβδομάδα

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία μέρα της εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν ανακουφισμένοι επειδή δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι τους για τους τριγμούς της αγοράς ακινήτων στην Κίνα.

Έτσι, λοιπόν, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στις 7.204 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,46% στις 15.542 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 6.733 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε κατά 0,18% στις 26.571,73 μονάδες, ενώ ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,42% στις 8.906,40 μονάδες

Με κέρδη έκλεισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, στις 471 μονάδες, αυξημένος κατά 0,46%. Για το σύνολο της εβδομάδας τα κέρδη για το δείκτη ανήλθαν σε 0,5% στο υψηλότερο επίπεδό των τελευταίων 6 εβδομάδων.

Xρηματιστήριο – Εβδομαδιαία άνοδος 1,15%

Οριακή πτώση σημείωσε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά εν μέσω θετικού κλίματος στις κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά στις 905,04 μονάδες καταγράφοντας ανεπαίσθητη πτώση της τάξως του 0,05%. Ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τις 911,46 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,65%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,15%. Από τις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 4,59%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 11,87%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street