Από τη θεωρία στην πράξη πέρασε χθες η κυβέρνηση του Ζαν Καστέξ στη Γαλλία και εξήγγειλε μέτρα για την ελάφρυνση όχι μόνο των χαμηλότερων αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων από το βάρος των αυξήσεων στα καύσιμα. Περισσότερους από 38 εκατομμύρια Γάλλους με ατομικό εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (ανεξαρτήτως των εισοδημάτων του ή της συζύγου) αφορά η «ενερεγειακή επιταγή» των 100 ευρώ που θα εισπράξουν το χρονικό διάστημα από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο – ώστε να μην ξεχαστεί και εντελώς έως τις εκλογές του προσεχούς Απριλίου.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας κατά 3,8 δισ. ευρώ επιπλέον των άλλων επιβαρύνσεων που συνεπάγονται άλλα έκτακτα μέτρα αρωγής των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων που έχει ανακοινώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του Παρισιού και ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Το 100άρικο, που χαρακτηρίστηκε επίσης ως «αποζημίωση για τον πληθωρισμό», εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Καστέξ κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων «20 Heures» του τηλεοπτικού σταθμού TF1 το βράδυ της Πέμπτης. Και δεν αφορά μόνο όσους έχουν ιδιωτικό αυτοκίνητο και πλήττονται από την ακρίβεια στα καύσιμα – που κοστίζουν πάντως φθηνότερα από όσο στην Ελλάδα, μόλις 1,6567 ευρώ το λίτρο χθες ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης στη γαλλική επικράτεια, τιμή για την οποία πολλοί Έλληνες οδηγοί, ακόμα και Αθηναίοι, θα έκαναν αναστροφή για να την προλάβουν αν το βενζινάδικο ήταν στο αντίθετο ρεύμα της κυκλοφορίας.

Το βοήθημα των 100 ευρώ θα το λάβουν όλοι οι ενήλικες Γάλλοι, ανεξαρτήτως αν εργάζονται ή αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι (αρκεί η σύνταξη των τελευταίων να μην ξεπερνά τα 1.943 ευρώ μηνιαίως). Θα το λάβουν επίσης και όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, σε προσωπική βάση, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα των άλλων μελών της οικογένειας.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας είναι έκτακτη και αντιλαμβάνεστε δεν αφορά μόνο τους χαμηλόμισθους αλλά και τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, μια και η αρωγή αφορά τους πολίτες προσωπικά δίχως να λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το οικογενειακό εισόδημα», τόνισε από την TF1 ο Ζαν Καστέξ.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε το «Μέγαρο Ματινιόν» αμέσως μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, τα 13 εκατ. των συνταξιούχων που αφορά το μέτρο θα λάβουν το βοήθημα μαζί με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου. «Πρόκειται για την κατηγορία εκείνη των Γάλλων πολιτών που εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά αποχής από τις εκλογές», σημειώνουν στο φύλλο του «Figaro» της Παρασκευής οι Ιζαμπέλ Κουέ και Ιζαμπέλ Φισέκ που υπογράφουν το σχετικό ρεπορτάζ.

Πρόκειται όμως για την κατηγορία εκείνη που υπέστη και τη μεγαλύτερη «φυσική και αριθμητική συρρίκνωση» από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, θα προσθέταμε.

Ο τρόμος των γιλέκων

Φαίνεται αρκετά υποφερτή η τιμή της αμόλυβδης στα 1,6567 ευρώ το λίτρο για κάποιους που κερδίζουν 2.000 ευρώ μηνιαίως (έστω και ακαθάριστα). Αλλά αυτές είναι υποκειμενικές απόψεις. Η επάρκεια των εισοδημάτων, εξάλλου, έχει να κάνει και με το γενικότερο επίπεδο ζωής – αν και στη Γαλλία το γάλα, φερ’ ειπείν, δεν ξεπερνά το 1 ευρώ το λίτρο, ενώ ένα «πακέτο απεριόριστων κλήσεων προς όλους» (και όταν λένε όλους εννοούν όλους), από το κινητό και από το σταθερό (!) δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ μαζί με τη σύνδεση Ίντερνετ.

Η αγοραστική δύναμη, ωστόσο, είναι αυτή τη χρονική συγκυρία η μεγαλύτερη ανησυχία για τους Γάλλους. Ξεπερνά τις ανησυχίες τους για τα θέματα ασφάλειας ή μετανάστευσης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Elabe που δημοσιεύθηκε μόλις την Τετάρτη. Και σύμφωνα με επίσης πρόσφατη έρευνα του Γαλλικού Παρατηρητηρίου των Οικονομικών Συγκυριών (OFCE), επί προεδρίας Μακρόν η αγοραστική δύναμη των Γάλλων ενισχύθηκε θεαματικά – μόνο επί των ημερών του Ζακ Σιράκ, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είχε ενισχυθεί περισσότερο.

Παρά ταύτα, οι πρώτοι μήνες – ο πρώτος χρόνος και πλέον, ακριβέστερα – της προεδρίας Μακρόν χαρακτηρίστηκε από την εξέγερση των περιβόητων «Κίτρινων Γιλέκων». Επί μήνες ολόκληρους, συστηματικά κάθε Σάββατο, πολίτες δίχως συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση – κοινωνικά και εισοδηματικά βεβαίως αυτοπροσδιορίζονταν ως «εργατική τάξη» ή «χαμηλόμισθοι» – φορούσαν φωσφορίζοντα γιλέκα σαν κι αυτά που φορούν, για ασφάλεια, όσοι εργάζονται κοντά σε αυτοκινητοδρόμους ή σε εργοτάξια και μπλοκάριζαν οδικές αρτηρίες, γέφυρες και σταυροδρόμια, διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια.

Η διαχείριση των συμβόλων

Εκμεταλλευόμενοι τα κοινωνικά δίκτυα οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση των «Κίτρινων Γιλέκων» είχαν διαδόσει μια φήμη ότι ο Μακρόν ήταν ένας «πρόεδρος των ελίτ, των πλουσίων και των προνομιούχων». Η έρευνα του OFCE τους διέψευσε στην πορεία, αλλά η φήμη αυτή σε ένα βαθμό εξακολουθεί να τον συνοδεύει τον Μακρόν – τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι ένα σύμβολο με αρνητικές συνδηλώσεις για το σημερινό πρόεδρο και η πολιτική δεν είναι τίποτε άλλο από «διαχείριση των συμβόλων», κατά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό τους ο Μακρόν, ο Καστέξ και τα επιτελεία τους έκριναν ότι, ενόψει εκλογών, το χειρότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί είναι η αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων». Γι’ αυτό και προχώρησαν στην επιβαρυντική για τον προϋπολογισμό παροχή, που θα προστεθεί στα ουδόλως ευκαταφρόνητα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των Γάλλων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

Η πολιτική επιβίωση

Πρόκειται για το πάγωμα των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έως τα τέλη του 2022 (και όχι έως το επόμενο καλοκαίρι που αρχικά είχε σχεδιαστεί), που υπολογίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες εσόδων της τάξεως των 5,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2022.

Η κυβέρνηση Καστέξ βασίζεται πλέον στην αύξηση της κατανάλωσης – άρα και των φορολογικών εσόδων – που θα φέρει η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί στο 8,4% του γαλλικού ΑΕΠ το 2021 και προϋπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ το 2022.

Για να το πετύχουν αυτό Μακρόν και Καστέξ βασίζονται, δηλαδή, στην αύξηση του παρονομαστή του κλάσματος, στη μεγαλύτερη αύξηση δηλαδή του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Γαλλίας. Και για όλα αυτά προϋπόθεση – και πρώτο μέλημά τους βεβαίως – είναι να είναι εκείνοι που θα… εκτελέσουν μέχρι τέλους τον προϋπολογισμό του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα