Σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με χρησιμοποιημένα ιατρικά γάντια , μερικά εμφανώς λερωμένα, μερικά ακόμη και βαμμένα με αίμα, σκουπίδια στο πάτωμα μιας αποθήκης στα περίχωρα της Μπανγκόκ.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένα πλαστικό μπολ, γεμάτο με μπλε βαφή και μερικά γάντια. Ταϊλανδοί αξιωματούχοι λένε ότι μετανάστες εργάτες προσπαθούσαν να κάνουν τα γάντια να φαίνονται καινούργια, όταν οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις τον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες αποθήκες που λειτουργούν όπως ακριβώς αυτή, και λειτουργούν ακόμα στην Ταϊλάνδη, προσπαθώντας να καλύψουν τη ισχυρή ζήτηση για γάντια νιτριλίου.

Και πακετάρουν εκατομμύρια από αυτά τα χρησιμοποιημένα γάντια για εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε χώρες σε όλο τον κόσμο εν μέσω μιας παγκόσμιας έλλειψης που θα χρειαστεί χρόνια για να μειωθεί.

Μια πολύμηνη έρευνα του CNN διαπίστωσε ότι δεκάδες εκατομμύρια πλαστά και μεταχειρισμένα γάντια νιτριλίου έχουν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αρχεία εισαγωγής και διανομείς που αγόρασαν τα γάντια — και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ποινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης.

Οι ειδικοί περιγράφουν μια βιομηχανία γεμάτη απάτη, με έναν από αυτούς — τον Ντάγκλας Στάιν — να λέει στο CNN ότι τα γάντια νιτριλίου είναι το “πιο επικίνδυνο εμπόρευμα στη Γη αυτή τη στιγμή”.

«Υπάρχει τεράστιος όγκος κακού προϊόντος», λέει ο Stein, «μια ατελείωτη ροή βρώμικων, μεταχειρισμένων γαντιών που έρχονται στις ΗΠΑ, των οποίων οι ομοσπονδιακές αρχές, φαίνεται, μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν την τεράστια κλίμακα».

Ωστόσο, παρά τον πιθανό κίνδυνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς πρώτης γραμμής, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν δυσκολευτεί να αντιμετωπίσουν το παράνομο εμπόριο — εν μέρει επειδή οι κανονισμοί εισαγωγής προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού ανεστάλησαν προσωρινά στο απόγειο της πανδημίας — και παραμένουν σε αναστολή σήμερα.

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μια αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε δύο ομοσπονδιακές υπηρεσίες — Τελωνεία και Προστασία των Συνόρων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων — ότι είχε λάβει αποστολές γεμάτες με εμφανώς λερωμένα γάντια από μια εταιρεία στην Ταϊλάνδη.

Και όμως η εταιρεία της Ταϊλάνδης κατάφερε να στείλει δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα γάντια τους επόμενους μήνες, μερικά από τα οποία έφτασαν μόλις τον Ιούλιο.

Η FDA είπε στο CNN ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είπε ότι έχει λάβει «μια σειρά μέτρων για να βρει και να σταματήσει αυτούς που πωλούν μη εγκεκριμένα προϊόντα αξιοποιώντας την εμπειρία της στη διερεύνηση, εξέταση και αναθεώρηση ιατρικών προϊόντων, τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό εμπόριο. ”

Αύξηση της ζήτησης

Στις αρχές του 2020, η ζήτηση για εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ξεπέρασε κάθε ρεκόρ καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επικράτησε σε όλο τον κόσμο. Και οι τιμές για τα γάντια νιτριλίου παρέμειναν υψηλές. Τα γάντια νιτριλίου ιατρικής ποιότητας χρησιμοποιούνται συνήθως από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας στις εξετάσεις ασθενών.
Τα γάντια παράγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη νότια και ανατολική Ασία.

Πηγή: CNN Business

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή