Τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη τις γνωρίζουμε και τις βιώνουμε. Όμως, η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει με πολλαπλούς τρόπους και την ανθρώπινη υγεία, από ασθένειες που συνδέονται με τη μεγάλη ζέστη, την ενίσχυση των μολυσματικών νόσων έως την κακή ποιότητα ύπνου και την αύξηση των αυτοκτονιών. Αυτό επισημαίνει μεγάλη έκθεση του The Lancet Countdown, που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες και ειδικούς από τουλάχιστον 70 φορείς διεθνώς, εν όψει της επικείμενης μεγάλης συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.

«Το μήνυμα που προκύπτει είναι σαφές: Η Κλιματική Αλλαγή είναι πρώτα και πάνω από όλα μια υγειονομική κρίση» επισημαίνει η Dr. Ρενέ Σάλας, του Κέντρου για το Κλίμα και την Υγεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βασική συγγραφέας της έκθεσης, επισημαίνοντας πως σε υγειονομικούς όρους «δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο ύψος της υπερθέρμανσης (του πλανήτη)».

Μόνο στις ΗΠΑ πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, σαν αποτέλεσμα της ζέστης, τα τελευταία είκοσι χρόνια μπορούν να αποδοθούν ευθέως στην κλιματική αλλαγή. Ο θανατηφόρος καύσωνας του περασμένου Ιουνίου, που έπληξε τις βορειοδυτικές ακτές της χώρας, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 600 άτομα, μέσα σε μια εβδομάδα, κυρίως στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον. Ένα ακραίο φαινόμενο που αποδίδεται ευθέως στην κλιματική αλλαγή.

Η ζέστη, η ξηρασία, που επιβαρύνει πολλές φορές και το νέφος στην ατμόσφαιρα μπορεί να φέρει από έναν απλό βήχα και δυσκολία στην κατάποση μέχρι αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών, να επιβαρύνει υπάρχουσες νόσους καθιστώντας την αντιμετώπιση τους πιο δύσκολη, αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό στις εγκυμονούσες. Επίσης, η υπερβολική ζέστη αλλά και οι αυξημένες βροχοπτώσεις ενισχύουν τα κουνούπια και τα έντομα διευκολύνοντας τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιφέρουν σοβαρές διαταραχές και δυσκολία στον ύπνο, κάτι που καθιστά την καθημερινότητα των ατόμων ακόμη πιο δύσκολη και επιβαρύνει έτερα προβλήματα υγείας. Οι διαταραχές του ύπνου ενισχύουν επίσης το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας. Για τις ΗΠΑ υπολογίζεται πως κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου ανεβάζει το ρυθμό των αυτοκτονιών κατά 0,7%.

Η κλιματική αλλαγή δεν οδηγεί μόνο σε μείωση των υδάτινων πόρων και σε λειψυδρία, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα του νερού, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και αναπαραγωγή βακτηρίων, ρυπογόνων και τοξικών συστατικών που περνούν στη χλωρίδα, την πανίδα και τελικά στη διατροφή του ανθρώπου.

Η ενίσχυση των πυρκαγιών σαν αποτέλεσμα της ξηρασίας επιβαρύνει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, γεγονός που αντιστοίχως επιβαρύνει υπάρχοντα προβλήματα υγείας, από απλές αλλεργίες έως αναπνευστικές νόσους, ή και δημιουργεί καινούργια. Ειδικά τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι σε ασθένειες ακόμη και στο θάνατο.

«Περάσαμε πολλά χρόνια μιλώντας για μια πιθανή πανδημία και τελικά, όταν αυτή ήρθε, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο ακριβώς λάθος με την κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος της Υγείας είναι ήδη εξαιρετικά στρεσαρισμένος και όταν προσθέτεις και τους επιβαρυντικούς παράγοντες των φυσικών καταστροφών, τα πράγματα φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης» επισημαίνει ο Τζορτζ Μπέντζαμιν, εκτελεστικός διευθυντής της American Public Health Association.

Για τους λόγους αυτούς οι επιστήμονες της έκθεσης καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποτελεσματικότερη δράση κατά την επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στα τέλη του μηνός, στη Γλασκόβη. Δεν πρόκειται για μια επένδυση σε ένα πιο… πράσινο μέλλον, αλλά σε ένα πιο υγιές μέλλον για την ανθρωπότητα!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green