Ώριμα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 5 δισ. ευρώ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμα προς υλοποίηση μεγάλοι πελάτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, με την υποστήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Οι συζητήσεις των επιχειρήσεων με τις αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών για την πραγματοποίηση των επενδύσεων αυτών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με στόχο όταν θα ανοίξουν τα προγράμματα του ΤΑΑ, να είναι όλα έτοιμα για την ταχεία προώθησή τους.

Πρόκειται για έργα που αφορούν κατά κύριο λόγο τους κλάδους της ενέργειας και της τεχνολογίας, τα οποία θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της αποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που θα τα υλοποιήσουν.

«Ρόλος μας, και στόχος μας ταυτόχρονα, είναι να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας», σημείωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Επτασφράγιστο μυστικό

Καμία τράπεζα πάντως δεν αποκαλύπτει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το πελατολόγιό της και τα υπό διαμόρφωση επενδυτικά πλάνα, υπό το φόβο, όπως επισημαίνει πηγή από τον κλάδο, του ανταγωνισμού.

Σημειώνει πάντως πως οι επενδύσεις αυτές θα αποτελέσουν μία πολύ καλή μαγιά, προκειμένου να ξεκινήσει η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει το στόχο των πιστωτικών ιδρυμάτων για εμπροσθοβαρή διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέχρι και το 2024.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των εργασιών και την αύξηση των εσόδων τους, στη βάση των επιχειρησιακών σχεδίων για ενίσχυση της κερδοφορίας και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους την επόμενη διετία.

Δάνεια και για μικρότερα σχήματα

Πρόσβαση στη πολύ φθηνή χρηματοδότηση μέσω των δανείων του ΤΑΑ θα έχουν και οι μεσαίες επιχειρήσεις, που πληρούν τα κριτήρια του εκάστοτε προγράμματος. Όπως λέει τραπεζικό στέλεχος, «πρόκειται για ένα από μεγάλα στοιχήματα της στρατηγικής μας».

Από την άλλη όμως, για τις μικρές επιχειρήσεις, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα μείνουν έξω από το παιχνίδι της ρευστότητας τα επόμενα χρόνια.

Οι επενδύσεις τους μπορούν να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι καταλληλότερα.

Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank χαρακτήρισε σωστή την ανησυχία μήπως οι εταιρείες που θα επωφεληθούν κυρίως από το ΤΑΑ είναι οι μεγάλες και οι μεσαίες.

Σημείωσε ωστόσο, ότι «πέρα από το Ταμείο, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις υπάρχει μια σειρά από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που μέσω των εμπορικών τραπεζών στοχεύουν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά σε αυτές τις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις