Είναι γεγονός ότι η Κίνα επιδιώκει την αυτονόμησή της σε επίπεδο παραγωγής μικροτσίπ, επιδιώκοντας μέσω των τεχνολογικών της εταιρειών την ανάπτυξη των δικών της ημιαγωγών.

Στην πραγματικότητα, η Κίνα απέχει ακόμη αρκετά από το να θεωρείται αυτόνομη στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, καθώς η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία που προέρχεται από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημιαγωγοί αποτελούν το εξάρτημα-κλειδί για την παραγωγή οποιουδήποτε σύγχρονου βιομηχανικού προϊόντος, από το smartphone μέχρι τα σύγχρονα ψυγεία ή τα αυτοκίνητα. Λογικό λοιπόν ο συγκεκριμένος τομέας να έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Προφανώς, κινεζικές εταιρείες έχουν καταφέρει τεχνολογικά επιτεύγματα: τον Αύγουστο η Baidu ανακοίνωσε τον Kunlun 2, ένα δεύτερης γενιάς μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης. Η Alibaba ανακοίνωσε επεξεργαστές σχεδιασμένους για χρήση σε servers και στον τομέα του cloud computing, ενώ η Oppo (κατασκευάστρια τηλεφώνων) αναπτύσσει το δικό της υψηλών προδιαγραφών SoC για χρήση σε μελλοντικά smartphones, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να βασίζονται σε ξένα τεχνολογικά εργαλεία για την ανάπτυξη των δικών τους επεξεργαστών. Εξάρτηση υπάρχει και όταν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή μικροτσίπ. Για να το κάνουν θα πρέπει να απευθυνθούν σε βιομηχανίες εκτός Κίνας.

Ξένη κυριαρχία στην εφοδιαστική αλυσίδα

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που αναφέρει στην ανάλυσή του το CNBC. Το τσιπ Yitian 710 της Alibaba, το οποίο κατασκευάζεται με τη βιομηχανική μέθοδο των 5nm, την πλέον προηγμένη τεχνολογικά σήμερα, βασίζεται στην αρχιτεκτονική της βρετανικής φίρμας ARM. Το Kunlun 2 της Baidu είναι τεχνολογίας 7nm (νανόμετρων), ενώ το αντίστοιχο υπό ανάπτυξη της Oppo θα είναι τεχνολογίας 3nm.

Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω; Ουσιαστικά η Κίνα δεν διαθέτει την ικανότητα να προχωρήσει αυτόνομα στην κατασκευή ημιαγωγών σε αυτά τα μεγέθη. Για να το κάνει θα πρέπει να συνεργαστεί με τρεις μόλις βιομηχανίες: την αμερικανική Intel, την κορεατική Samsung και την TSMC από την Ταϊβάν. Όμως ακόμη και από αυτή την τριάδα εταιρειών, η Intel και η TSMC βασίζονται σε εξοπλισμό και εργαλεία τρίτων εταιρειών.

Η πραγματική δύναμη εδώ βρίσκεται στα χέρια πραγματικά άγνωστων εταιρειών. Όπως η ολλανδική ASML η οποία είναι η μόνη στον κόσμο που κατασκευάζει τα μηχανήματα που χρειάζονται οι παραγωγοί ημιαγωγών. Γίνεται σαφές ότι το σύμπλεγμα παραγωγής μικροτσίπ είναι τεράστιο και πολύπλοκο, άρα η αυτάρκεια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Η γεωπολιτική διάσταση

Πολύ εύκολα αντιληπτό γίνεται ότι οι κινεζικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και λόγω πιθανών γεωπολιτικών εντάσεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Huawei.

Η Huawei σχεδίαζε τους δικούς της επεξεργαστές για χρήση στα κινητά τηλέφωνα που παρήγαγε. Η περίφημη σειρά επεξεργαστών Kirin, η οποία κατά πολλούς ήταν ο βασικός λόγος για την ραγδαία επιτυχία της εταιρείας που την έφερε στην κορυφή των κατασκευαστών smartphones.

Μέχρι το 2019, όταν η αμερικανική κυβέρνηση την τοποθέτησε στην περιβόητη Entity List, πρακτικά τη μαύρη λίστα, βάσει της οποίας η εν λόγω κινεζική εταιρεία έχανε την πρόσβασή της σε συγκεκριμένες αμερικανικές τεχνολογίες.

Μόλις πέρυσι, η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε ένα νέο νόμο ο οποίος απαιτεί και από τους ξένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό κατασκευής μικροτσίπ να λαμβάνουν άδεια πριν πουλήσουν ημιαγωγούς στη Huawei.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή