Η οργάνωση NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), αποκάλυψε μετά από σχετική έρευνα ότι το 53% των διαδικτυακών εγκλημάτων κατά ανηλίκων (δηλαδή 5.120 περιστατικά) έλαβαν χώρα σε πλατφόρμες της Facebook, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών Instagram και WhatsApp.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, από το 2017, η αστυνομικές αρχές στη Βρετανία καταγράφουν 24 υποθέσεις online κακοποίησης ανηλίκων κάθε εβδομάδα, με τους δράστες αυτών των υποθέσεων να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ιδιοκτησίας Facebook.

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εγκλημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν καταγγέλλονται, η οργάνωση θεωρεί ότι τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα «αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου».

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της έρευνας της NSPCC ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα που η πρώην εργαζόμενη στην Facebook, Φράνσις Χόγκεν, κατέθετε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του επερχόμενου νόμου για τη διαδικτυακή ασφάλεια (Online Safety Bill).

Η νέα νομοθεσία φιλοδοξεί να φέρει τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης (Ofcom) σε ρόλο ρυθμιστή και για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο, η Ofcom θα έχει τη δύναμη να επιβάλλει βαρύτατα πρόστιμα ύψους έως και 18 εκατ. στερλινών (περίπου 21,3 εκατ. ευρώ) σε τεχνολογικές εταιρείες ή 10% των ετήσιων εσόδων τους, εάν αυτές δεν αφαιρούν επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο ή ακόμα και να μπλοκάρει ιστοσελίδες και υπηρεσίες.

Ακόμη, με τη νέα αυστηρότερη βρετανική νομοθεσία, κορυφαία στελέχη τεχνολογικών εταιρειών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαρύτατα κατηγορητήρια, εάν οι εταιρείες αποτυγχάνουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Σημειώνεται ότι η NSPCC μαζί με 60 ακόμη οργανισμούς από όλο τον κόσμο έστειλε επιστολή στον CEO της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζητώντας του να δημοσιεύσει τις εσωτερικές έρευνες της εταιρείας σχετικά με το πόσοι παραβάτες χρησιμοποιούν στις συγκεκριμένες πλατφόρμες για να βλάπτουν παιδιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία