Στη θέση της, αν και αισθητά αποδυναμωμένη, παραμένει ακόμη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όμως, το σκάνδαλο που ξέσπασε για τις… παλιές αμαρτίες της, την εποχή που ήταν στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας απέρριψε το αίτημα της για μια συνάντηση στην οποία θα υπερασπιζόταν τη θέση της έναντι των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί εναντίον της.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι της κυρίας Γκεοργκίεβα παρέδωσαν μια επιστολή 17(!) σελίδων, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία ζητούσαν από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας τη συνάντηση. Η επιστολή υποστήριζε πως η διενέργεια της επίμαχης, ανεξάρτητης έκθεσης που ετοίμασε η νομική φίρμα WilmerHale και η οποία… «έκαψε» την Βουλγάρα οικονομολόγο ήταν παράτυπη, πως παραβίασε τα δικαιώματα της κυρίας Γκεοργκίεβα και πως στήριξε τα συμπεράσματα της του σε λάθος υποθέσεις.

Θυμίζουμε πως η έρευνα είχε υποστηρίξει πως η Γκεοργκίεβα, την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2017, άσκησε αδικαιολόγητη πίεση στο προσωπικό της τράπεζας για να πραγματοποιήσει αλλαγές στα στοιχεία της πολύ σημαντικής έκθεσης «Doing Business» και να ανεβάσει την κατάταξη του επιχειρηματικού κλίματος της Κίνας, ώστε η χώρα να μοιάζει πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές.

Η κυρία Γκεοργκίεβα μετακινήθηκε από το 2019 στην ηγεσία του ΔΝΤ, με το ξέσπασμα του σκανδάλου να την φέρνει σε δύσκολη θέση. Το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που ασχολήθηκε με το ζήτημα, τελικά αποφάσισε πριν λίγες ημέρες πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δεν επιβεβαιώνουν τον ανάρμοστο ρόλο της, καλύπτοντας έτσι την παραμονή της στο πόστο. Όμως, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη για την Παγκόσμια Τράπεζα και η κυρία Γκεοργκίεβα το ξέρει.

Το συμβούλιο της Τράπεζας βρίσκεται σε στάση αναμονής για την έκδοση νέου πορίσματος για την υπόθεση, που θα αφορά στοχευμένα τους χειρισμούς της κυρίας Γκεοργκίεβα και έτερων στελεχών της τότε διοίκησης. Η έκθεση που ετοιμάζεται και πάλι από τους ανεξάρτητους ελεγκτές της WilmerHale αναμένεται σε περίπου δύο μήνες και στο μεσοδιάστημα το συμβούλιο θέλει προφανώς να αποφύγει κάθε επαφή με την Βουλγάρα οικονομολόγο. Μάλιστα, έχει διευκρινιστεί πως η έκθεση δεν θα παραδοθεί στο (πολιτικά πιο ευάλωτο) διοικητικό συμβούλιο αλλά στο τμήμα διαχείρισης προσωπικού. Μέχρι τότε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα βρίσκεται σε… αναμμένα κάρβουνα και δικαιολογημένα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή