Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επέβαλε πρόστιμο 70 εκατομμυρίων γουόν (ή 60.000 δολαρίων) στον αντιπρόεδρο της Samsung Electronics Co. Τζέι Υ Λι για τη χρήση παράνομων ουσιών, προκαλώντας ένα ακόμη νομικό πλήγμα στον de facto επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας.

Ένας εκπρόσωπος του Κεντρικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Σεούλ επιβεβαίωσε το πρόστιμο και την κατάσχεση επιπλέον 17 εκατομμυρίων γουόν, μετά από δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια ακρόασης νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λι παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε προποφόλη 41 φορές σε διάστημα πέντε ετών το τελευταίο έτος.

Οι δικηγόροι του Λι υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησε το ηρεμιστικό με βάση τις συνταγές των γιατρών, αλλά αναγνώρισαν τις κατηγορίες των εισαγγελέων. To κορυφαίο στέλεχος της Samsung βρισκόταν υπό ψυχολογική πίεση λόγω του θανάτου του πατέρα του και έπειτα από σειρά δικών όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για κακή οικονομική συμπεριφορά.

Νομικά προβλήματα εδώ και χρόνια

Ο 53χρονος ηγέτης της Samsung έχει παγιδευτεί σε νομικά προβλήματα εδώ και χρόνια, που προέρχονται από τα σχέδια διαδοχής του από το 2014, όταν ο πατέρας του και πρόεδρος της Samsung, Λι Κουν-χι, υπέστη καρδιακή προσβολή. Ο νεότερος Λι καταδικάστηκε για δωροδοκία προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη για την επίσημη διαδοχή του στην εταιρεία και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, πριν αποφυλακιστεί με όρους.

Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προοπτική να επιστρέψει στη φυλακή εάν καταδικαστεί για άλλες κατηγορίες. Οι ισχυρισμοί για συμμετοχή του σε οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με μια συγχώνευση μεταξύ δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung το 2015 τον έχουν αναγκάσει να παρευρίσκεται σε δικαστικές ακροάσεις κάθε Πέμπτη. Επιπλέον, οι εισαγγελείς διερευνούν νέες καταγγελίες για φοροδιαφυγή και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό μετά την αναφορά του Yonhap News για μια εταιρεία χαρτιού που ιδρύθηκε σε έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο το 2008.

Από τότε που αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Αύγουστο, ο Λι ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του στη διαχείριση της Samsung και σε κορυφαία επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου δαπανών 240 τρισεκατομμυρίων γουόν (205 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση του τομέα ημιαγωγών της Ν. Κορέας. Πιθανόν να επισκεφθεί επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα για να οριστικοποιήσει τη δέσμευση του κατασκευαστή τσιπ για την κατασκευή ενός προηγμένου εργοστασίου ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος – κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει ως προτεραιότητα, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει πιο αξιόπιστο καθεστώς προμηθειών σε ημιαγωγούς που εδώ και καιρό παρουσιάζουν τεράστια έλλειψη σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή