Παρότι μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων γρίπης στην πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει χαμηλός, υπάρχουν κάποια πρώτα στοιχεία που έρχονται από την Κροατία και μαρτυρούν ότι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης βρίσκεται ήδη επάνω από το κατώφλι που αφορά «παραδοσιακά» τη συγκεκριμένη περίοδο – μιλάμε δηλαδή για μια πολύ πρώιμη διαφαινόμενη έξαρση.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τονίζοντας παράλληλα ότι ο κύριος τύπος του ιού της γρίπης που ανιχνεύθηκε στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα είναι ο Α (και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2), ο οποίος πλήττει κατά κύριο λόγο τα ηλικιωμένα άτομα ενώ συνδέεται και με μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ολα αυτά αποτελούν σημάδια σχετικά με το ότι η περίοδος γρίπης που βρίσκεται προ των πυλών θα είναι πιθανότατα δριμεία, ιδίως για τους ηλικιωμένους, σημειώνει το ECDC.

Φόβος για περαιτέρω πίεση στα συστήματα υγείας

«Οι πρώιμες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α (Η3Ν2) αποτελούν ένδειξη σχετικά με το ότι η περίοδος της γρίπης θα μπορούσε να είναι δριμεία, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια θα είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της» ανέφερε ο Πάσι Πέντινεν, επικεφαλής του Προγράμματος για τη Γρίπη του ECDC και συμπλήρωσε: «Μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης πανδημίας του νέου κορωνοϊού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και για όσα έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη πιεσμένα εξαιτίας της COVID-19 συστήματα υγείας. Είναι λοιπόν σημαντικό να λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύουμε τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση».

«Εξαφάνιση» της γρίπης πέρυσι χάρη στα μέτρα προφύλαξης

Κατά την προηγούμενη περίοδο γρίπης, αυτή του 2020-2021, κατεγράφη μια τεράστια μείωση (άνω του 99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ – οι αριθμοί ήταν παρόμοιοι με εκείνους που καταγράφονται στα διαστήματα μεταξύ των περιόδων γρίπης, όπως το καλοκαίρι. Αυτό μαρτυρεί ότι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού και η τήρηση μέτρων υγιεινής είναι αποτελεσματικές στη μείωση όχι μόνο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του ιού της γρίπης.

«Ασπίδα» ο διπλός εμβολιασμός

«Από την εμπειρία μας με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχουμε πλέον περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το ότι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η λήψη μέτρων υγιεινής μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα νοσηλευτικά ιδρύματα» είπε ο δρ Πέντινεν. Προσέθεσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» μας και ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. «O εμβολιασμός ενάντια στον SARS–CoV-2 και τη γρίπη μπορεί επίσης να προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση. Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο για τον νέο κορωνοϊό όσο και για τη  γρίπη προτού φθάσουν οι χειμερινοί μήνες».

Οι ομάδες «υψηλού κινδύνου»

Ποσοστό της τάξεως του 20% του πληθυσμού μολύνεται με γρίπη κάθε χρόνο ενώ ένα στα τέσσερα άτομα που μολύνονται εμφανίζει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, ο διαβήτης και τα νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας της γρίπης.

 «Κλειδί» η έγκαιρη λήψη αντι-ιικών φαρμάκων

Η έγκαιρη λήψη αντι-ιικών φαρμάκων μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση για τη θεραπεία της και συστήνεται σε γενικό πλαίσιο για τις βαριές ή ταχέως εξελισσόμενες περιπτώσεις. Η προφυλακτική αγωγή με αντι-ιικά φάρμακα είναι επίσης πολύτιμη ως προληπτικό μέτρο όταν υπάρχουν επιδημικά ξεσπάσματα γρίπης σε χώρους «υψηλού κινδύνου» όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».