Σε πλειστηριασμό βγαίνει τις επόμενες ημέρες το μεγάλο κτίριο που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου, στο οποίο κάποτε στεγαζόταν το ιστορικό πολυκατάστημα Μινιόν.

Μέσω γνωστού κτηματομεσιτικού γραφείου ο διαγωνισμός πώλησης για το κτίριο άνω των 20.000 τ.μ. αναμένεται να διενεργηθεί εντός των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου.

Το κτίριο, που παραμένει κλειστό σχεδόν τρεις δεκαετίες, άλλαξε αρκετές φορές ιδιοκτήτη για να περάσει στα χέρια των Κουτσολιούτσων και στην Folli-Follie.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: IΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Το ελάχιστο τίμημα εκκίνησης πλειστηριασμού του ακινήτου, σύμφωνα με πληροφορίες είναι 25 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων συμπεριλαμβάνονται κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα σε συνεργασία με developers. Το ενδιαφέρον τους, όμως, εκδηλώνουν κι άλλοι επιχειρηματίες, τόσο από το εμπόριο όσο και από τον τουριστικό κλάδο.

Να σημειωθεί πάντως ότι παλαιότερα ορισμένες εκκρεμότητες, όπως την ύπαρξη κάποιων συνιδιοκτητών σε κάποια μέρη του κτιρίου, είχαν σταθεί εμπόδιο στα σχέδια αξιοποίησής του.

Ελεύθερο βαρών

Tο άλλοτε «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» παραμένει χωρίς βάρη και συμπεριλαμβάνεται στις εξασφαλίσεις της εταιρείας Arena Investors προκειμένου η τελευταία να παράσχει ενδιάμεση χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ στη Folli-Follie στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές ομολογιούχους της.

Μέχρι σήμερα πάντως, λόγω των εμποδίων που βάζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου, η συμφωνία εξυγίανσης της Folli-Follie δεν έχει ολοκληρωθεί.

Διαφημιστική καταχώρηση στα «ΝΕΑ»,7.9.1950. Ιστορικό Αρχείο

Από τον Γιάννη Γεωργακά και τον Άγγελο Σεραφειμίδη, στην οικογένεια Φάις και στους Κουτσολιούτσους

Η ιστορία του Μινιόν έχει ταυτιστεί με τη νεότερη οικονομική και κοινωνική ιστορία της Αθήνας.

Αν και ξεκίνησε το 1934 ως περίπτερο από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα εξελίσσεται σταδιακά σε σημείο αναφοράς ως το μοναδικό ελληνικό πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. Δηλαδή κάτι σαν το Harrod’s, στο Λονδίνο, αλλά πολύ πιο γραφικό, πολύ πιο οικογενειακό, που τα Χριστούγεννα γινόταν ο ονειρεμένος τόπος των παιδιών.

Το Μινιόν όταν ακόμα δεν ξεπερνούσε το μέγεθος περιπτέρου

Ένα διαφορετικό περίπτερο

Ο τετραπέρατος πλην απένταρος Γιάννης Γεωργακάς με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Ολυμπίας ήρθε στην Αθήνα στα 13 του για να βρει τύχη του. Κάνοντας ό,τι δουλειά έβρισκε, από βοηθός στο μπακάλικο του θείου του μέχρι σερβιτόρος στην πλατεία Βάθη και τσιλιαδόρος, γράφτηκε σε ένα νυχτερινό σχολείο για εμποροϋπαλλήλους.

«ΤΑ ΝΕΑ»,24.12.1950. Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο τετραπέρατος πλην απένταρος Γιάννης Γεωργακάς με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Ολυμπίας ήρθε στην Αθήνα στα 13 του για να βρει τύχη του. Κάνοντας ό,τι δουλειά έβρισκε, από βοηθός στο μπακάλικο του θείου του μέχρι σερβιτόρος στην πλατεία Βάθη και τσιλιαδόρος, γράφτηκε σε ένα νυχτερινό σχολείο για εμποροϋπαλλήλους.

Το 1934 επιστρέφοντας από τη στρατιωτική θητεία του αρχίζει να δουλεύει ως πλανόδιος πωλητής. Τότε βλέπει ένα περίπτερο στα Χαυτεία που ήταν εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Πουλούσε πολλά μικροαντικείμενα και διέθετε την επιγραφή «Μινιόν» (πολύ μικρό). Προσέγγισε τον Άγγελο Σεραφειμίδη, ιδιοκτήτη περιπτέρου, ο οποίος είχε μόλις έρθει από την Αμερική και είχε διαφορετικές ιδέες σε σχέση με τα ελληνικά εμπορικά δεδομένα, πείθοντάς τον να συνεταιριστούν.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και προσφορών, νοίκιασαν και δεύτερο περίπτερο ενώ εν συνεχεία εγκαινίασαν το πρώτο κατάστημά τους στα Χαυτεία.

Το δεκαώροφο κτίριο

Τη δεκαετία του 1950 ο συνέταιρός του αποχώρησε για την Αμερική και ο ίδιος αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή μεταφέροντάς τη σε νέο δεκαώροφο κτίριο αγοράζοντας αργότερα και το διπλανό του.

Το πολυκατάστημα Μινιόν είναι πλέον γεγονός.

Κατά τη δεκαετία του ’70, το Μινιόν ήταν σύγχρονο πολυκατάστημα, που κατατάχθηκε ενδέκατο σε μέγεθος με βάση τις πωλήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του ενός δισ. δραχμών (2,9 εκατ. ευρώ).

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ»,18.12.1980. Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο εμπρησμός

Ο Γιάννης Γεωργακάς, ιδιοκτήτης του δεκαώροφου εμβληματικού κτιρίου, που διέθετε από συλλογές ρούχων, είδη σπιτιού και παιχνίδια μέχρι σουπερμάρκετ, γραφείο ταξιδίων, κομμωτήριο, καφετέρια – εστιατόριο και αυτοκίνητα, είδε τον κόπο του να καίγεται έξι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1980.

Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό.

Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ.

Από την φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του εμπορικού κτιρίου που ήταν το πρώτο, το οποίο χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.

Ξανά στα χέρια του Γεωργακά

Το 1991, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προκήρυξε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με τον Γ, Γεωργακά μαζί με τους Ν. Βερνίκο και Λ. Ησαϊάδη να επανακτά τον έλεγχο του πολυκαταστήματος. Τελικά το 1998 χρεοκόπησε οριστικά, ενώ ήδη από το 1992 ο Γεωργακάς είχε αποχωρήσει από την επιχείρηση, πουλώντας τις μετοχές του στους δύο συνεταίρους του.

Kαταχώρηση ειδών δώρων στα «ΝΕΑ»,5.12.1996. Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το 2000, ο επιχειρηματίας Σ. Τζιούφας, που είχε την εισαγωγική εταιρεία ρούχων Connection ΑΕΒΕ, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την Elmec Sport για την εξαγορά της εταιρείας Ηπειρωτική Εμπορική, η οποία είχε τον έλεγχο του Μινιόν και την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος. Η πτώχευση όμως της Connection έφερε τελικώς στα χέρια της Elmec την Ηπειρωτική το 2002.

Ωστόσο, η Elmec Sports πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie, που επίσης είχε αρχικά μεγάλα σχέδια επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος.

Τα σχέδια Κουτσολιούτσων της Folli Follie, του τελευταίου ιδιοκτήτη του θρυλικού κτιρίου, έλαβαν τέλος όταν ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της Quintessential Capital Management τον Μάιο του 2018 έκανε τις αποκαλύψεις για τις εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του αμαρτωλού ομίλου.

Η μετεγκατάσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δεν έγινε ποτέ

Σιωπηλό και κυρίως άδοξο τέλος είχε και το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος να μετακομίσει στο κτίριο που στεγαζόταν το Μινιόν.

Παρ’ ότι όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, το 2012, περίσσευαν οι τυμπανοκρουσίες, υπήρξε διάσταση απόψεων του υπουργείου με τον ιδιοκτήτη του Μινιόν, τον όμιλο Κουτσολιούτσου. H συμφωνία δεν υπογράφτηκε ποτέ διότι αρχικά υπήρξαν νομικά προβλήματα και στη συνέχεια προβληματισμός σχετικά με την αρχιτεκτονική πρόταση.

Τότε το μηνιαίο μίσθωμα στο κτίριο του Μινιόν είχε οριστεί σε 180.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις