«Καμπανάκι» χτυπούν οι κατασκευαστές για την συνεχιζόμενη αύξηση που παρατηρείται στο κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών εξαιτίας των διαρκών ανατιμήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα οικοδομικά υλικά.

Την άνοδο των τιμών αποτυπώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία μάλιστα όχι μόνο δείχνουν μέση ετήσια αύξηση των υλικών για ένατο συνεχή μήνα, αλλά επιπλέον και ότι τα ποσοστά αυτής της αύξησης βαίνουν επιταχυνόμενα με αριθμητική πρόοδο. Την αύξηση επισημαίνουν και παράγοντες του χώρου μιλώντας ωστόσο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση που μεσοσταθμικά αγγίζει διψήφια ποσοστά, εκφράζοντας σχετικά τον προβληματισμό τους για το επόμενο διάστημα,καθώς οι ανατιμήσεις αφορούν και τις επισκευές και ανακαινίσεις.

Η πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής προβληματίζει έντονα τον κλάδο, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να παρουσιάζεται σημαντική ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, σε σύγκριση με του Σεπτεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε πέρυσι. Η κατά 5,1% αύξηση ακολουθεί χρονικώς τις αυξήσεις του Ιανουαρίου (+0,3%) του Φεβρουαριου (+0,7%), του Μαρτίου (+1,3%), του Απριλίου (+2,0%), του Μαΐου (+3,0%), του Ιουνίου (+3,7%) , του Ιουλίου (+4,1%) και του Αυγουστου (+4,6%) καταγράφοντας κάθε μήνα σταθερή επιτάχυνση πέριξ της μισής ποσοστιαίς μονάδος.

Οι αυξήσεις στα υλικά

Διψήφια ποσοτά ετήσιας ανατίμησης εμφάνισαν τον Σεπτέμβριο το ντήζελ κατά  24,8%, ο σίδηρος οπλισμού κατά 17,0%, οι σωλήνες χαλκού κατά 15,7% και οι χάλκινοι γωγοί κατά 14,3%. Μόνο δε μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο, αρκετά υλικά ανατιμήθηκαν κατά μισή και πλέον μονάδα όπως για παράδειγμα οι χάλκινοι αγωγοί (2,2%), οι υαλοπίνακες ασφαλείας (1,8%), τα τούβλα (1,3%), τα θερμαντικά σώματα (1,1%), το τσιμέντο (0,9%), ο σίδηρος οπλισμού (0,8%) και τα κουφώματα αλουμινίου (+0,7%).

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μηνιαία αύξση σε σύγκριση με του Αυγούστου κατά 0,6%, ενώ πέρυσι  ο δείκτης δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

Όσον αφορά δε τον μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο προ έτους διάστημα  παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε πέρυσι.

Η άνοδος των ενοικίων

Η εκτίμηση είναι ότι μεγάλο μέρος των αυξήσεων θα περάσει στις τιμές πώλησης των ακινήτων και στα μισθώματα.

Ηδη από το 2018, σύμφωνα με τη Eurostat, το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές στην Ελλάδα με ενοίκιο σε τιμές αγοράς ήταν το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών ΕΕ-27, όπου το 83,1% των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην ΕΕ-27 δεν ξεπερνά το 25,1%.

Σε νέα έρευνα της Eurostat για το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για στέγη. Συγκεκριμένα, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας το 2019, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, δαπάνησαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης, όταν δεύτερη στον πίνακα είναι η Ρουμανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 29,4% και η Ισπανία στο 26,2%, δηλαδή, στο σχεδόν ήμισυ απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε Πορτογαλία, Γερμανία και Γαλλία είναι 14,5%, 10% και 8,6%, αντίστοιχα. Είναι σαφές ότι το 62,1% που καταγράφεται στη χώρα μας μόνο «εξωφρενικό» μπορεί να χαρακτηριστεί και παράλληλα μη βιώσιμο για πολλά νοικοκυριά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα