Έξι κινδύνους ικανούς να εκτροχιάσουν τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία από τις ράγες ανάπτυξης στις οποίες μπήκαν μετά το τέλος των πολύμηνων lockdown της πανδημίας, βλέπει η διοίκηση της Mytilineos.

Προκλήσεις, οι οποίες κλυδωνίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως λέει ούτε λίγο ούτε πολύ η εισηγμένη κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννιαμήνου, αλλά με την ίδια να συνεχίζει ακάθεκτη στην κατάρριψη φέτος του ρεκόρ της κερδοφορίας. Η έγκαιρη τοποθέτηση της σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που υπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης όχι απλά θωρακίζει την Mytilineos αλλά της επιτρέπει να συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο για υψηλότερες επιδόσεις και τα έτη μετά το 2021.

Οι κίνδυνοι

Η εισηγμένη στην ανακοίνωσή των οικονομικών αποτελεσμάτων απαριθμεί τις «δευτερογενείς επιπτώσεις» της πανδημίας, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος πριν από περίπου 10 ημέρες στον «Κύκλο Ιδεών».

Όπως αναφέρεται σχετικά: «Η παγκόσμια οικονομία παρότι καταγράφει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με κρίσιμες δευτερογενείς επιπτώσεις της πανδημίας, όπως:

1.       Οι πληθωριστικές πιέσεις,

2.       Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων,

3.       Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας,

4.       Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους,

5.       Οι τιμές ρεκόρ των ναύλων παγκοσμίως και γενικότερα

6.       Οι αυξανόμενες κοστολογικές πιέσεις που έλαβαν ιδιαίτερη ένταση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποσκάπτοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές.

«Η συνύπαρξη τόσων αντίξοων συνθηκών ταυτόχρονα, θέτει σε μεγάλη δοκιμασία το σύνολο της επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει και προειδοποιεί ταυτόχρονα η διοίκηση της εταιρίας

Τα στοχευμένα μέτρα

Η Mytilineos, όπως περιγράφει στην ανακοίνωση της, αναγνωρίζοντας «έγκαιρα τις παραπάνω εξελίξεις, έχει λάβει στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, που αφενός διασφαλίζουν την επίτευξη νέας ιστορικά υψηλής κερδοφορίας το 2021, αλλά επιπλέον θέτουν τη βάση για αλλαγή επιπέδου των οικονομικών επιδόσεών της από το επόμενο έτος».

Έτσι οι κινήσεις της εισηγμένης, που είχαν γίνει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας την οδηγούν στη διατύπωση της προαναφερόμενης αισιόδοξης πρόβλεψης.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως σημειώνει, «σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης σημαντικές επενδύσεις αναφορικά με την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας Αλουμινίου στους 250.000 τόνους (project NEW ERA 250), με την ολοκλήρωση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW καθώς και με την ολοκλήρωση ανάπτυξης και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 2,5GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Είναι οι τρεις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας (Μεταλλουργία, Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ – Αποθήκευση Ενέργειας) της εισηγμένης όπου στον κάθε ένα από αυτούς δρομολόγησε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να είναι στην παρούσα φάση οχυρωμένη απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας
Ενέργεια |

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Gazprom ζητά ο Κώστας Σκρέκας

Στην Αγ. Πετρούπολη από σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ. Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις Gazprom – ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις ποσότητες του 2022. Η συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη στις 8 Δεκεμβρίου. Τα ρωσικά projects που δεν έγιναν ποτέ…

Ώρα αποφάσεων σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον για τον Nord Stream 2
Διεθνή |

Η τελευταία απότομη «στροφή» για τον Nord Stream 2

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας ή μη του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Οι ισορροπίες στο Βερολίνο και ο ρόλος της Ουάσιγκτον.

Σκρέκας – «Η αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης απαιτεί ισχυρή ευρωπαϊκή βούληση»
Ενέργεια |

Παρέμβαση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας για την αγορά ενέργειας

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.