Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της 37χρονης Έφης Καράντζουλα συνεχίζεται σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020.

Η υπεράσπιση θα επιδιώξει σε αυτή την «τελευταία μάχη» να πείσει δικαστές και ενόρκους να αντιμετωπίσουν την δράστιδα της επίθεσης με πιο ευνοϊκό ποινικό χαρακτηρισμό της πράξης της, δηλαδή με το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο, ακόμη και εντός της ημέρας, να ανακοινώσει την απόφασή του αρχικά επί της ενοχής της κατηγορούμενης και εν συνεχεία επί της ποινής της.

«Η κατηγορούμενη δεν έχει μετανιώσει»

Ένας από τους δικηγόρους της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής, μίλησε στο MEGA σχετικά με όσα είπε κατά την αγόρευσή του στο δικαστήριο.

«Στην αγόρευσή μου επεσήμανα στο δικαστήριο τις αναλήθειες που είπε στην απολογία της η κατηγορούμενη, το γεγονός ότι το σχέδιο επίθεσης ήταν πολύ καλά ενορχηστρωμένο και η επίθεση ενέχει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά και το ότι η δράστρια δεν έχει επιδείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας. Η συγνώμη της κατηγορούμενης ήταν προφανώς υποκριτική. Ειπώθηκε απλά για να ειπωθεί» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν δύο επίπεδα δικαίωσης. Για το νομικό κομμάτι η Ιωάννα θα είναι δικαιωμένη εφόσον αναγνωριστεί ότι υπήρχε απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιβληθεί η ανώτερη ποινή. Στο ηθικό κομμάτι έχει δικαιωθεί ήδη από την κοινωνία. Σε προσωπικό επίπεδο φοβάμαι ότι δεν θα δικαιωθεί ποτέγιατί σε όλη της τη ζωή θα υποφέρει από τις συνέπειες των πράξεων της κατηγορούμενης».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε πως «η κατηγορούμενη δεν έχει μετανιώσει. Για κάποιον που έζησε τη διαδικασία στη δικαστική αίθουσα, η δράστρια χαιρόταν με αυτό που έβλεπε, ήταν εμφανές από τις εκφράσεις και τη συμπεριφορά της. Της προκαλούσε χαρά η εικόνα της Ιωάννας μέσα στο δικαστήριο. Ήταν εμφανές αυτό».

«Την απόφαση του δικαστηρίου την αναμένουμε πιθανότατα σήμερα ή την Παρασκευή. Το πιθανότερο είναι ότι θα βγει απόψε αργά το βράδυ» κατέληξε.

Δριμύ «κατηγορώ» του εισαγγελέα κατά της δράστιδος

Ανθρωποκτόνο εγωισμό, ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα και εκδικητικότητα είχε αποδώσει ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, στην κατηγορούμενη για την επίθεση με το βιτριόλι, την οποία χαρακτήρισε στην προηγούμενη συνεδρίαση σαν τον ικανότερο και καλύτερο της φύσης θηρευτή και εισηγήθηκε προς τους δικαστές και ενόρκους την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της πρότασής του, το οποίο χαρακτήρισε ως το «κεφάλαιο που άλλαξε για πάντα της ζωή της Ιωάννας», ο εισαγγελέας με τρόπο περιγραφικό και γλαφυρό περιέγραψε με βάση το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας όσα συνέβησαν την ημέρα της επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του μάλιστα πολλές φορές έδειξε προς τους ενόρκους και το ακροατήριο  φωτογραφίες μέσα από τη δικογραφία που αποτυπώνουν το Γολγοθά της Ιωάννας.

«Εκείνη την ημέρα κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΕ. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον ικανότερο και καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο  ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της.

» Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά. Την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο δόλο την περιέλουσε από κοντινή απόσταση με μεγάλη ποσότητα υγρού και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας. Το ένα λεπτό που άλλαξε τη ζωή της Ιωάννας.

» Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα ούτε σε κουρέλια» είπε ο εισαγγελέας δείχνοντας στο δικαστήριο τις φωτογραφίες με τα λιωμένα ρούχα της Ιωάννας.

Ο εισαγγελέας αντλώντας στοιχεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις υποστήριξε ότι η Ιωάννα θα μπορούσε να έχει πεθάνει από την επίθεση αυτή. «Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον 1 λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων» ανέφερε ο εισαγγελέας καταλήγοντας ότι «η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

Ο εισαγγελέας περιγράφοντας τις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα είπε στους δικαστές: «Δεν θυμάμαι ποιες να απαριθμήσω πρώτες από τις τόσες που ακούσαμε».

Καταλήγοντας ο εισαγγελέας ανέφερε: «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη  μεθοδικότητα του σχεδίου της, τη συστηματική παρακολούθηση, και την πρόβα της επίθεσης επισημαίνοντας:

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε.

» Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφόρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα