Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έστελε ο  Γενικό Διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Ν. Χαραλαμπίδη, με αφορμή την επερχόμενη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη από 1-12 Νοεμβρίου, και τις πολιτικές που θα έπρεπε να υιοθετήσει η Ελλάδα για ουσιαστική δράση για το κλίμα.

«Κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους αποφασίστε αν οδεύουμε προς μία “Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη και Μετάβαση” ή όχι. Εάν ναι, τότε το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση. Σε αντίθετη περίπτωση, δίνετε στην ελληνική κοινωνία αντικρουόμενα μηνύματα που σίγουρα δεν συμβάλλουν στη στήριξη και ενεργό συμμετοχή της» αναφέρει η επιστολή.

«Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Οι υπάρχοντες εθνικοί στόχοι είναι απλά ανεπαρκείς. Σχέδια για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο Β. Αιγαίο αποτελούν σαφή στροφή προς τα πίσω».

«Για ακόμη μιά φορά, (όπως κάνατε και το 2019 στη Σύνοδο των ΗΕ στη Ν. Υόρκη αλλά και στη Μασσαλία – IUCN το 2021), με την εξαγγελία για τον κλιματικό νόμο καταλαμβάνετε την κοινωνία εξαπίνης, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί στοιχειώδης διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας. Πώς αλήθεια περιμένετε την κοινωνία στη συνέχεια να αγκαλιάσει τα απαραίτητα μέτρα που ζητά κατ’ ελάχιστον η επιστήμη; Πώς περιμένετε την κοινωνία να μην αντιδράσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, εφόσον δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των μέτρων; Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών σε έργα ΑΠΕ δεν σας έδειξαν κάτι;«.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η επερχόμενη παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη θα κρίνει επί της ουσίας την επιβίωση της χώρας μας και ολόκληρου του πλανήτη. Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, η κυβέρνηση της Ελλάδας και εσείς προσωπικά καλείστε όχι μόνο να τοποθετηθείτε, αλλά και να αναλάβετε πραγματική κλιματική δράση.

Η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C, αλλά οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν υπόσχονται τις αναγκαίες μειώσεις εκπομπών για να το πετύχουν. Η πρόσφατη έκθεση σχετικά με τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (ΕΚΣ – NDCs) δείχνει ότι δεν πλησιάζουμε καθόλου τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον 1,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Δυστυχώς, με τις υπάρχουσες πολιτικές οδηγούμαστε σε μείωση εκπομπών κατά λιγότερο από 1% έως το 2030, όταν η επιστήμη μας προειδοποιεί ότι η μείωση αυτή πρέπει να είναι 50%. Αυτό πρέπει να αλλάξει στη Γλασκώβη.

Ενημερωθήκαμε για τις πρόσφατες σχετικές σας δηλώσεις στο Ριάντ, για την πρόθεσή σας για προώθηση προς ψήφιση φιλόδοξου κλιματικού νόμου αλλά και για τη στήριξή σας σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη τόσο της αποθήκευσης άνθρακα και του ορυκτού αερίου, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας, στον Κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων (EU Taxonomy Regulation).

Κύριε πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και ευθύς, όπως εξάλλου απαιτούν οι σημερινές έκτακτες συνθήκες:

  1. Επιτέλους αποφασίστε αν οδεύουμε προς μία “Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη και Μετάβαση” ή όχι. Εάν ναι, τότε το ορυκτό αέριο, η αποθήκευση άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια απλώς δεν έχουν θέση. Σε αντίθετη περίπτωση, δίνετε στην ελληνική κοινωνία αντικρουόμενα μηνύματα που σίγουρα δεν συμβάλλουν στη στήριξη και ενεργό συμμετοχή της.
  2. Για να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές μέχρι το 2030, η χώρα μας πρέπει να μειώσει τις ακαθάριστες εκπομπές της κατά τουλάχιστον 65% ως το 2030 (με έτος βάσης το 1990) και να επιτύχει οικονομία μηδενικού ισοζυγίου το αργότερο ως το 2045. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται πιο φιλόδοξοι στόχοι για την κοινωνικά δίκαιη και ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης με παρεμβάσεις μετατροπής των κατοικιών σε κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Οι υπάρχοντες εθνικοί στόχοι είναι απλά ανεπαρκείς. Σχέδια για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στο Β. Αιγαίο αποτελούν σαφή στροφή προς τα πίσω.
  3. Για ακόμη μιά φορά, (όπως κάνατε και το 2019 στη Σύνοδο των ΗΕ στη Ν. Υόρκη αλλά και στη Μασσαλία – IUCN το 2021), με την εξαγγελία για τον κλιματικό νόμο καταλαμβάνετε την κοινωνία εξαπίνης, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί στοιχειώδης διαβούλευση ή κάποια απαραίτητη διαδικασία εκπαίδευσης και συμμετοχής της κοινωνίας γύρω από ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αφορά το μέλλον όλων μας. Πώς αλήθεια περιμένετε την κοινωνία στη συνέχεια να αγκαλιάσει τα απαραίτητα μέτρα που ζητά κατ’ ελάχιστον η επιστήμη; Πώς περιμένετε την κοινωνία να μην αντιδράσει σε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, εφόσον δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα των μέτρων; Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών σε έργα ΑΠΕ δεν σας έδειξαν κάτι;

Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, κ. Πρωθυπουργέ, σας καλούμε να ταχθείτε υπέρ μίας ουσιαστικά δίκαιης και πράσινης μετάβασης για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη σε μία οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το αργότερο ως το 2045.

Η δέσμευσή σας θα πρέπει να πλαισιώνεται με ουσιαστικά μέτρα υλοποίησης που θα είναι συμβατά με τους παραπάνω στόχους έχοντας ως κύριο γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας μας. Καμία εξαγγελία, σχέδιο ή δέσμευση δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής αυτής κρίσης αν οι ίδιοι οι πολίτες δεν είναι συμμέτοχοι στη διαμόρφωση των προτεινόμενων λύσεων από εδώ και στο εξής.

Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε ότι θα πράξετε το ιστορικό σας καθήκον απέναντι στις σημερινές και επόμενες γενιές των πολιτών της χώρας. Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις και απαραίτητες λεπτομέρειες ενόψει της Διάσκεψης στη Γλασκώβη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Σερβία – Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)
Green |

Σερβία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης λιθίου από την RioTinto (Photo/Video)

Χιλιάδες πολίτες της Σερβίας σε 50 πόλεις απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση νομοσχεδίου που επιτρέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης για έργα και επενδύσεις που χαρακτηρίζονται εθνικής σημασίας

Σουηδία – «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου
Green |

Σουηδία: «Πράσινη» ανάπτυξη στα όρια του Αρκτικού Κύκλου

Στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας καταστρώνονται φιλόδοξα σχέδια και έργα, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ζητούμενο ωστόσο παραμένει η προσέλκυση εργαζομένων, υπό… πολικές συνθήκες

Νέο «Εξοικονομώ» – Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου – Οι επιλέξιμες δαπάνες και τα κριτήρια
Green |

Νέο «Εξοικονομώ»: Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου – Οι επιλέξιμες δαπάνες και τα κριτήρια

Για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα ληφθεί ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ