Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των καταθέσεων και των χορηγήσεων τον Σεπτέμβριο.  Ο συνολικός ρυθμός αύξησης των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο παρέμεινε θετικός καθώς η συνολική καθαρή ροή έφθασε στα 210 εκατ. ευρώ από 1.622 εκατ. ευρώ που ήταν τον τον Αύγουστο.

Οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 443 εκ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 1,480 δις. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,3% από 13,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η αύξηση των καταθέσεων συνδέεται άμεσα με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία είτε γιατί οι πολίτες προχωρούν σε αποταμίευση για προληπτικούς λόγους είτε δεν μπορούν να δαπανήσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς συρρίκνωσαν δραστικά, λόγω των περιορισμών, των κλειστών καταστημάτων και της αβεβαιότητας, μια σειρά καταναλωτικών δαπανών. Ειδικότερα, περιόρισαν αισθητά αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων, τις μετακινήσεις λόγω των απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά τα έξοδα για καύσιμα, εισιτήρια, διόδια.

Αντίθετη ήταν η πορεία για τις καταθέσεις επιχειρήσεων, συνόλου του ιδιωτικού τομέα και νοικοκυριών όπως δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία της ΤτΕ, αλλά και αυτές της γενικής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων υπήρξε μείωση των καταθέσεων κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι της μεγάλης αύξησης κατά 1,386 εκατ. που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο, ενώ για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα η αύξηση περιορίστηκε στα 443 εκατ. ευρώ από 1,48 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στον αντίποδα τα νοικοκυριά συνέχισαν να αυξάνουν και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό τις καταθέσεις τους, με την αύξηση να αγγίζει τα 503 εκατ. ευρώ και τη συνολική αξία να ξεπερνά τα 132 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να παραμένει σε καταθέσεις Ταμιευτηρίου, δηλαδή σε αυτές που είναι άμεσα προσβάσιμες εάν υπάρξει κάποια ανάγκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις