Πάλι η συζήτηση έχει στραφεί στην πράσινη ενέργεια και στην πράσινη ανάπτυξη. Παρά τα φαινόμενα που δείχνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των επιλογών. Η εκτόξευση προς τα πάνω των τιμών του ηλεκτρισμού, είτε λόγω αύξησης των τιμών του αερίου και του πετρελαίου είτε λόγω στενότητας στην παραγωγή τους (λόγω προβλημάτων στη Ρωσία, πολύ ψυχρού χειμώνα, υψηλής ζήτησης λόγω ανάκαμψης των οικονομιών και μεγάλων φόρων στον άνθρακα) έχει οδηγήσει σε ελλείψεις προϊόντων και άνευ προηγουμένου ακρίβεια. Η στροφή στην πράσινη ενέργεια εμπεριέχει μία σοβαρή εσωτερική αντίφαση. Κάθε απόπειρα αποθήκευσής της, κάτι απαραίτητο διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μία οικονομία στηριγμένη μόνο σε εναλλακτικές πηγές (θα σταματούν λ.χ. τα χειρουργεία σε κάθε διακοπή του ανέμου ή σε εμφάνιση συννεφιάς;), απαιτεί χρήση ορυκτών προϊόντων πετρελαίου ή έστω αερίου. Ετσι οι παραδοσιακές μορφές ενέργειας, δίχως τον άνθρακα, είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας «πράσινης» οικονομίας. Αύξηση λοιπόν των τιμών πετρελαίου ή αερίου οδηγεί σε αναπάντεχη ακρίβεια και σε περίσσια οικονομικά αδιέξοδα.
Η τιμωρητική αντιμετώπιση του άνθρακα, κυρίως από τη Δύση, οδηγεί τις οικονομίες της σε τραγική εξάρτηση από ορυκτές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο) που δεν διαθέτουν, με την εξαίρεση ίσως των ΗΠΑ, απεριόριστο στα εδάφη τους. Η εξάρτησή τους λοιπόν από αναπτυσσόμενες χώρες (λ.χ. Εμιράτα) ή από τη Ρωσία, γίνεται καταπιεστική. Στο όνομα λοιπόν της αντιμετώπισης της υποτιθέμενης κλιματικής αλλαγής, οι οικονομίες των δυτικών καπιταλιστικών χωρών, εγκαταλείποντας τον άνθρακα, κλονίζονται και εξαρτώνται από τις κινήσεις και την καλή θέληση άλλων. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Μόνο οι εθελοτυφλούντες δεν τους βλέπουν.
Ο πανικός έχει ήδη χτυπήσει τις πόρτες των δυτικών κυρίως οικονομιών. Οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας αρχίζουν ήδη να «δαγκώνουν» δυσάρεστα. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού στην Ευρώπη έχουν αφήσει τους καταναλωτές άφωνους. Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ακούμπησε τα 3 δολάρια το γαλόνι. Διακοπές ρεύματος στην Κίνα και την Ινδία (χώρες μάλιστα που δεν έχουν ακόμη εξοβελίσει τον άνθρακα) έχουν οδηγήσει καταναλωτές στην απελπισία. Και η Ρωσία επισημαίνει πως είναι αξιόπιστος προμηθευτής αερίου, αλλά χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει τα λόγια της με τις αντίστοιχες πράξεις. Είναι φανερό σε όλους πως η σύγχρονη ζωή εξαρτάται από την ύπαρξη διαθέσιμης και φτηνής ενέργειας. Ιδιαίτερα για τις καπιταλιστικές χώρες. Η υστερία όμως με το κλίμα υποχρεώνει πολλούς στη λήψη μέτρων που από τα πράγματα κάνει πλέον την ομαλή λειτουργία αυτών των οικονομιών δύσκολη. Αν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε εξεγέρσεις ενάντια στις πολιτικές του κλίματος όπως και σε πιθανές πολιτικές ανατροπές.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης