Θ. Πελαγίδης – Καταγράφεται εκρηκτική ανάπτυξη σε ορισμένα τμήματα της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης, ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά την πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα

Θ. Πελαγίδης – Καταγράφεται εκρηκτική ανάπτυξη σε ορισμένα τμήματα της ελληνικής οικονομίας

To φαινόμενο του λεγόμενου «παροδικού πληθωρισμού» που καταγράφεται σήμερα στην Ευρωζώνη, μοιάζει να διαχέεται ταχύτατα σαν την πανδημία, αλλά χωρίς εμβόλιο. Αυτό ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 και στη Σύνθια Σάπικα.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά την πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που  καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι συνήθως  ο πληθωρισμός σκοτώνει τον εαυτό του, καθώς σταδιακά  έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζήτηση και τη δαπάνη και επανέρχεται έτσι κάποια νέα ισορροπία.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η ελπίδα είναι πως το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι παροδικό και δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια το 2022 .

Για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι προς το παρόν η επίπτωση φαίνεται πως θα είναι μάλλον περιορισμένη, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το επίπεδο των τιμών.

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία πραγματοποιείται μια πραγματική έκρηξη, ένα «μπουμ», όπως ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα φτάσει τα έσοδα των 12 δις. ευρώ, η μεταποίηση αλλά και η κτηματαγορά, η οποία εμφανίζει άνοδο τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια της τάξης του 15%.

Η οικονομική ανάπτυξη στους τομείς αυτούς, όπως εξήγησε, τροφοδοτείται από τις οικονομικές ενισχύσεις που διοχέτευσε η κυβέρνηση, τα χαμηλά επιτόκια και τις αυξημένες αποταμιεύσεις, αλλά και από τη ζήτηση που προέρχεται από το εξωτερικό.

OT Originals

Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο