Για συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν αύριο, Κυριακή, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, δίχως ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες πέρα από την ατζέντα των θεμάτων που θα θελήσει να θέσει στο τραπέζι η κάθε πλευρά. Θυμίζουμε πως ο Τούρκος πρόεδρος επιζητούσε διακαώς ένα ραντεβού με τον Αμερικανό ηγέτη, είτε στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Ρώμη είτε αμέσως μετά στη Σύνοδο για το Κλίμα, στη Γλασκόβη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ηγέτη πως απερίσκεπτες ενέργειες και εντάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται και πως σαφώς δεν πρόκειται να βοηθήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Σαφώς ο (Αμερικανός) πρόεδρος θα εξηγήσει πως είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπο να αποφεύγονται οι κρίσεις, όπως η πιο πρόσφατη (για την υπόθεση Καβαλά) και πως βιαστικές δράσεις δεν πρόκειται να ωφελήσουν τη συνεργασία και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η υπόθεση του Οσμάν Καβαλά έχει να κάνει με την προ ημερών ένταση που προέκυψε με την Ευρώπη, όταν ο Εντογάν απείλησε να ανακηρύξει ως ανεπιθύμητους και να απελάσει δέκα Ευρωπαίους πρεσβευτές που είχαν ζητήσει δίκαιη απονομή δικαιοσύνης για τον επιχειρηματία που παραμένει έγκλειστος εδώ και τέσσερα χρόνια, χωρίς δικαστική απόφαση.

Στη συζήτηση Μπάιντεν-Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να θέσει  το ζήτημα του αιτήματος της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 και συνάμα να αναφερθεί στην αμυντική σχέση των δύο κρατών.

Σε δημοσίευμα του το Reuters έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία έχει υποβάλλει αίτημα για αγορά 40 νέων F-16s και ένα πακέτο εκσυγχρονισμού του σημερινού στόλου των F-16 που διαθέτει.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει με σαφές τρόπο εδώ και μέρες πως περιμένει να αποζημιωθεί για την «άδικη» εκδίωξη της από το πρόγραμμα των F-35, λόγω της τιμωρίας της για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μιλήσει δημοσίως για επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους της προκαταβολής των 1,4 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει για τα νέας γενιάς F-35 μέσω της παράδοσης αεροσκαφών τύπου F-16.

Εχθρικό το Κογκρέσο 

Πάντως, οποιαδήποτε πώληση θα πρέπει να περάσει και από το Κογκρέσο όπου το κλίμα έναντι της Τουρκίας είναι κάθε άλλο παρά φιλικό. Την περασμένη εβδομάδα έντεκα βουλευτές σε επιστολή τους προς τον κύριο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισαν πως θα εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. «Δεν έχουμε τα περιθώρια να θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια στέλνοντας αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής σε έναν σύμμαχο που συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν εχθρός» έγραψαν χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη του προ ημερών στο CNN Turk, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, αφήνοντας δε, και κάποιες απειλές που έχουν να κάνουν με περαιτέρω σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων. «Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν το θέμα που έχει να κάνει με τα F-35 ή αν το αμερικανικό Κογκρέσο μπλοκάρει μια συμφωνία, η Τουρκία θα διερευνήσει άλλες επιλογές, όπως την πιθανότητα να αγοράσει (ρωσικά) SU-35s ή SU-57s» τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή