Στην πορεία της χώρας προς μία νέα εποχή, με βιώσιμη ανάπτυξη και καθαρή ενέργεια, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) αναλαμβάνει πρωτοβουλίες καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων που θέτουν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η ΔΕΔΑ, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος, αναβαθμίζει τα δίκτυά της σε Biomethane and Hydrogen Ready (BHR), ώστε να μπορούν να διανέμουν βιομεθάνιο και υδρογόνο ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Το πρώτο βήμα που η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έγχυση βιομεθανίου στα δίκτυά της. Το βιομεθάνιο το οποίο παράγεται από τη λεγόμενη βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροκτηνοτροφικού τομέα, ταυτίζεται απόλυτα με το φυσικό αέριο και μπορεί να εγχυθεί στα δίκτυα διανομής ως έχει, χωρίς δηλαδή την ανάγκη κάποιας μετατροπής των δικτύων ή των συσκευών χρήσης των καταναλωτών.

Με στόχο να αποκτήσει το απαραίτητο εργαλείο γεωγραφικού προσδιορισμού των επενδύσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί, η ΔΕΔΑ ανέθεσε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) να προσδιορίσει το δυναμικό παραγωγής βιομεθανίου σε κάθε περιοχή που η εταιρεία διαθέτει ή πρόκειται να κατασκευάσει δίκτυο.
Τα αρχικά αποτελέσματα της καταγραφής είναι άκρως ενθαρρυντικά για τις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για τον λόγο αυτό θα είναι τα πρώτα δίκτυα της χώρας που θα διανέμουν μείγμα φυσικού αερίου / βιομεθανίου,

Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι εκτιμώμενες ποσότητες παραγωγής βιομεθανίου μπορούν να καλύψουν σχεδόν το 30% της προβλεπόμενης κατανάλωσης για το 2025.

Πλέον, η ΔΕΔΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις που θα υποβάλλει προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συμπεριληφθεί η διανομή του βιομεθανίου ως αερίου καυσίμου για τις αστικές, επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις. Παράλληλα, προετοιμάζει την υλοποίηση τριών πιλοτικών έργων έγχυσης, διανομής και χρήσης του βιομεθανίου σε δίκτυο χαμηλής και σε δίκτυο μέσης πίεσης.

Η ΔΕΔΑ πρωτοπορεί, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών που διαχειρίζεται με τη νέα ενεργειακή εποχή και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, προς όφελος των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα