«Σταθμός» για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της χώρας αποτελεί η έλευση του φυσικού αερίου σε δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μέσα από το μεγαλόπνοο Πρόγραμμα Ανάπτυξης που υλοποιεί η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την περίοδο 2021- 2025.

Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να παρέχει σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε καθαρότερη και φθηνότερη μορφή ενέργειας, η ΔΕΔΑ κατάφερε να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, κινδυνεύοντας, μάλιστα, με απένταξη από το ΕΣΠΑ, ενώ ενεργοποίησε υφιστάμενα δίκτυα που παρέμεναν «θαμμένα» και ανενεργά από το 2008.

Με αφετηρία την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα θα υλοποιηθούν συνολικά σε 34 πόλεις της χώρας με επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ έως το 2025 που προέρχονται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ, εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ είναι το μεγαλύτερο, σε έκταση, project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο – ρεκόρ και, συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023.

Η έλευση του φυσικού αερίου θα έχει πολλαπλές ωφέλειες για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία: θα μειώσει το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών, αλλά και το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Επίσης, τα έργα του φυσικού αερίου θα συμβάλλουν σημαντικά στη σημαντική τόνωση της

οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, αφού θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες όπως για παράδειγμα μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, αλλά και ανειδίκευτοι εργάτες. Τα έργα, σε πλήρη ανάπτυξη, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργήσουν περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Η ΔΕΔΑ συνεισφέρει καθοριστικά στην εθνική στρατηγική που θα οδηγήσει στην Ελλάδα του 2030, με ισχυρές και καινοτόμες ενεργειακές υποδομές που κάνουν καλύτερη την καθηµερινή ζωή των πολιτών και δίνουν µεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια