Οι καλές προθέσεις ποτέ δεν είναι αρκετές από μόνες τους, χρειάζονται και πράξεις. Και στην περίπτωση των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, ίσως αυτό αποδειχθεί ολέθριο όσον αφορά το μέλλον του πλανήτη μας. Κι αυτό γιατί στην Τελική Διακήρυξη του G20 μπορεί να γίνεται έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά προσφέρονται ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πλέον το γάντι ρίχνεται στην ευρύτερη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 θα μεταβούν απευθείας από την Ρώμη.

Η Ομάδα των 20 που περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Απουσιάζει κάθε αναφορά στο 2050

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν “αν είναι απαραίτητο”, ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050-την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες”, αναφέρεται.

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060 και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2,7 βαθμούς

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει “το συντομότερο δυνατό”.

Επίσης οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν “μεσοπρόθεσμα”.

Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.

Οι συγκρατημένοι….

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τη διάσκεψhς του G20, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνόδου της G20 στη Ρώμη, αλλά είπε ότι δεν γκρεμίστηκαν οι ελπίδες του.

«Φεύγω από τη Ρώμη χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι ελπίδες μου, αλλά τουλάχιστον δεν γκρεμίστηκαν», έγραψε στο Twitter.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τόνισε ότι αν αποτύχει η COP26, η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη, «θα αποτύχουν όλα», επιμένοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν δράση οι χώρες.

«Αν αποτύχει η Γλασκώβη, θα αποτύχουν όλα», είπε ο Βρετανός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη λήξη της συνόδου της G20. «Επιτύχαμε λογικές προόδους στην G20 (…) αλλά δεν αρκεί αυτό», πρόσθεσε. «Οι πιθανότητες προόδου στη Γλασκώβη» επαφίενται στη βούληση των συμμετεχόντων, τόνισε.

… και οι απολύτως ικανοποιημένοι

Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της G20, Μάριο Ντράγκι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, είχε μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης για την οποία είδε «μια απόλυτη, εξαιρετική επιτυχία».

Ο Ντράγκι έδωσε θετικό πρόσημο στην έγκριση της κατώτατης διεθνούς φορολόγησης, στην αύξηση της διάθεσης εμβολίων κατά της covid 19 για τις φτωχότερες χώρες, στην στενότερη επαφή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας με τις ανάγκες του τομέα της υγείας.

Αλλά και στο θέμα του περιβάλλοντος βρήκε να πει μια καλή λέξη: «Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που δεσμευόμαστε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, στον ενάμιση βαθμό, με την ανάληψη συγκεκριμένων και βραχυπρόθεσμων πρωτοβουλιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Αγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η G20 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μια καλή ένδειξη ενόψει της συνόδου COP26 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκινά σήμερα στη Γλασκώβη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της G20 στη Ρώμη, η καγκελάριος χαιρέτισε τη δέσμευση να σταματήσει η χρηματοδότηση του άνθρακα και τόνισε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να δουν πώς θα επηρεαστεί η Αφρική από τη μετάβαση σε άλλες πηγές ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green