Στην μετεκλογική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και ιδιαίτερα στο πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και προέδρου στην κεντρική τράπεζα της χώρας, τη Bundesbank έχει στραφεί πολύ μεγάλο μέρος της προσοχής των Ευρωπαίων –περιλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα δύο αυτά πρόσωπα κλειδιά θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ αλλά και ολόκληρης της ηπείρου, αφού οι πολιτικές του θα δείξουν το πώς θα εξελιχθεί ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου αλλά και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επιλογή των δύο αυτών προσώπων έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη χώρα μας, επηρεάζοντας άμεσα το κόστος δανεισμού ή ακόμη και τη δημοσιονομική πολιτική της Αθήνας.

Μπορεί το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών να ήταν ξεκάθαρο μέσα σε λίγες μόνο ώρες μετά την αναμέτρηση στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά η τελική μορφή του κυβερνητικού συνασπισμού ιδιαίτερα όσον αφορά πρόσωπα κλειδιά όπως αυτά στη Βundesbank και το υπουργείο Οικονομικών μένει ακόμη να καθοριστεί.

Για το υπουργείο Οικονομικών οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι φέρονται να είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων (FDP) και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων. Ο πρώτος θεωρείται πιο σκληρός παίκτης, ζητώντας πιο αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές και ασκώντας ήδη κριτική στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ ο δεύτερος παρουσιάζεται ως περισσότερο διαλλακτικός.

Ήδη ο Λίντνερ, που είναι και επικεφαλής του FDP, χρησιμοποίησε το Twitter για να προειδοποιήσει ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να φτάσει να εξυπηρετεί τη δημοσιονομική χωρών με πολύ μεγάλα χρέη, εννοώντας κυρίως αυτές του Νότου και ανέφερε ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο για την οικονομία όλης της ηπείρου.

Η φιλική στάση Σολτς προς την ΕΚΤ

Τα προηγούμενα χρόνια ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς –και μελλοντικός όπως όλα δείχνουν Καγκελάριος- είχε υιοθετήσει πιο φιλική ως προς την ΕΚΤ στάση σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ήταν πιο επικριτικός απέναντι στις χαλαρές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας. Η Γερμανία έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική στην ΕΚΤ για την πολιτική της, ιδιαίτερα μέσω του κεντρικού της τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα των εκλογών υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Επίσης η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει καταλήξει πολλές φορές στα γερμανικά δικαστήρια λόγω προσφυγών μέσα από τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Μπιλντ έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα επίθεση στην πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε κατηγορώντας την ότι πλήττει τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων επειδή δεν ακολουθεί πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η εφημερίδα αποκάλεσε τη Λαγκάρντ ως «Κυρία Πληθωρισμός» (Madame Inflation). Αντίστοιχη επίθεση είχε κάνει η εφημερίδα το 2019 και στον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, λόγω της πολιτικής του χαμηλών επιτοκίων.

Η Μπούντεσμπανκ, που περιμένει το δικό της ηγέτη ή ηγέτιδα από τις διαβουλεύσεις του υπό σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, έχει αποτελέσει μέχρι τώρα υπέρμαχο της σταθερότητας τιμών, πιέζοντας με κάθε τρόπο την ΕΚΤ να αντιμετωπίσει πρώτα από όλα τον πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Οι Φιλελεύθεροι φέρονται να θέλουν να συνεχιστεί αυτή η παράδοση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες που κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία, θεωρούν ότι την ευθύνη για τον πληθωρισμό οφείλει να την έχει κυρίως η ΕΚΤ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία αναμένεται να ηγηθεί τώρα ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς και εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τα άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού για την ηγεσία της Μπούντεσμπανκ, αναμένεται να αναλάβει προσωρινά καθήκοντα η αντιπρόεδρος Κλαούντια Μπουχ. Πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση φέρονται να είναι η Ισαζμπέλ Σνάμπελ, ήδη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Έρευνα –DIW.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή