Ανοίγει αύριο 2 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με τους επενδυτές να μπορούν να εγγράφονται μέχρι και τις 4 του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκοπός της διοίκησης είναι η άντληση κεφαλαίων της τάξης των 1,350 δισ. ευρώ, τα οποία και θα κατανεμηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2024.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στο δελτίο τα καθαρά έσοδα από τη συνδυασμένη προσφορά θα διατεθούν για:

(α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισεκατομμυρίων που έχει προϋπολογίσει η εταιρία για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

(β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

(γ) στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) άμεσα και έμμεσα θα κατέχει ποσοστό μετοχών 34,123%.

Αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ, εδώ.

Κατώτατος αριθμός Νέων Μετοχών

Μέγιστος αριθμός Νέων Μετοχών

Μέτοχοι(1)

Αριθμός μετοχών(2)

% ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου

Αριθμός μετοχών(2)

% ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου

Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ)…………………………………………………………………………….

84.085.260

23,2%

90.909.860

23,8%

Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ)…………………………………………………………………………….

39.440.000

10,9%

39.440.000

10,3%

Μέτοχοι πριν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου < 5,0%(3)…………………………………………………………………………….

113.394.886

31,3%

113.394.886

29,7%

CVC…………………………………………………………………………….

36.200.000

10,0%

38.200.000

10,0%

Θεσμικοί Επενδυτές και Ευρύ Επενδυτικό Κοινό…………………………………………………………………………….

88.879.854

24,6%

100.055.254

26,2%

Σύνολο…………………………………………………………………………….

362.000.000

100,00%

382.000.000

100,0%

Το χρονοδιάγραμμα

Το ενδεικτικό αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την εισαγωγή των Νέων Μετοχών προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χ.Α. παρατίθεται, ως εξής:

Ημερομηνία

Γεγονός

1 Νοεμβρίου 2021

Έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

1 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου στον ιστότοπο του Εκδότη, των Κύριων Αναδόχων και της Αναδόχου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χ.Α.

1 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση ανακοίνωσης για τη διάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στον ιστότοπο του Εκδότη.

1 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση της ανακοίνωσης για την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό και την έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς.

2 Νοεμβρίου 2021

Έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς.

4 Νοεμβρίου 2021

Λήξη της Δημόσιας Προσφοράς.

5 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στον ιστότοπο του Εκδότη.

10 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στον ιστότοπο του Εκδότη.

12 Νοεμβρίου 2021

Έγκριση από το Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών.*

12 Νοεμβρίου 2021

Δημοσίευση της ανακοίνωσης για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ του Χ.Α. και στον ιστότοπο του Εκδότη.

16 Νοεμβρίου 2021

Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών.

Οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

Οι όροι της αύξησης και το εύρος τιμής διάθεση των μετοχών είναι:

1.        Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ της οποίας το ποσό δε θα είναι κατώτερο των €322.400.000 (ονομαστική αξία) ούτε υψηλότερο των €372.000.000 (ονομαστική αξία), με καταβολή μετρητών, η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων της μετόχων και η έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, εκάστης με ονομαστική αξία €2,48, των οποίων ο αριθμός δεν θα είναι κατώτερος των 130.000.000 ούτε υψηλότερος των 150.000.000. Ο συνολικός αριθμός των Νέων Μετοχών θα ισούται με το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού ποσού των ακαθάριστων εσόδων που θα αντληθεί μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς με την τιμή διάθεσης κάθε Νέας Μετοχής. Δε θα εκδοθούν κλάσματα Νέων Μετοχών.

2.        Το Εύρος Τιμών θα έχει κατώτατη τιμή €8,50 και ανώτατη τιμή €9,00.

3.        Ότι η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών εντός του Εύρους Τιμών θα οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά σε συμφωνία με τους Γενικούς Συντονιστές και θα είναι ίδια στη Συνδυασμένη Προσφορά.

4.        Ότι η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας και της τελικής τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών (αν υπάρχει) θα πιστωθεί στο λογαριασμό ιδίων κεφαλαίων της ΔΕΗ «διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιο».

5.        Ότι οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα, σε Ιδιώτες και Ειδικούς Επενδυτές, μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, και

(β) εκτός Ελλάδος, μέσω της Διεθνούς Προσφοράς.

6.      Ότι οι Νέες Μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

7.      Ότι αν η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ θα αυξηθεί μέχρι το καλυφθέν ποσό, σύμφωνα με το Άρθρο 28 του Ν. 4548/2018.

8.      Ότι η διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς θα είναι τρεις εργάσιμες μέρες.

Η Δημόσια Προσφορά απευθύνεται τόσο σε Ιδιώτες Επενδυτές όσο και σε Ειδικούς Επενδυτές. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη Δημόσια Προσφορά από το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ταυτόχρονα με την ιδιότητα του Ιδιώτη Επενδυτή και του Ειδικού Επενδυτή, εξαιρουμένων των εγγραφών μέσω Συμμετεχόντων Σ.Α.Τ. που εγγράφονται για τον ίδιο συλλογικό λογαριασμό αξιών (omnibus account) και στις δύο κατηγορίες επενδυτών. Οι επενδυτές στην Δημόσια Προσφορά θα εγγράφονται για τις Νέες Μετοχές στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών, ήτοι €9,00 ανά Νέα Μετοχή. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται για μία τουλάχιστον Νέα Μετοχή και για ακέραια πολλαπλάσια αυτής, στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο των Νέων Μετοχών που προσφέρονται στη Συνδυασμένη Προσφορά, δηλαδή έως και 150.000.000 μετοχές πολλαπλασιασμένο με την ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών. Επενδυτές μπορούν να εγγράφονται για Νέες Μετοχές στη Δημόσια Προσφορά από την πρώτη μέχρι και τις 16:00, ώρα Ελλάδος, της τελευταίας ημέρας της περιόδου της Δημόσιας Προσφοράς ως εξής:

(α)      Οι Ιδιώτες Επενδυτές πρέπει να υποβάλουν την σχετική αίτηση εγγραφής κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες μέσω των υποκαταστημάτων των Κυρίων Αναδόχων και της Αναδόχου, καθώς και μέσω των Συμμετεχόντων Σ.Α.Τ. (επιχειρήσεις επενδύσεων ή θεματοφυλακή τράπεζας) και να καταθέσουν ή να δεσμεύσουν ποσό ίσο με τη συνολική εγγραφή τους σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς που τηρούν στους Κύριους Αναδόχους, στον Ανάδοχο, καθώς και στους Συμμετέχοντες Σ.Α.Τ., και των οποίων είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.

(β)      Οι Ειδικοί Επενδυτές πρέπει να υποβάλουν την σχετική αίτηση εγγραφής αποκλειστικά μέσω των Κύριων Αναδόχων και του Αναδόχου και να θέσουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με τις οδηγίες τους, ποσό ίσο με τη ζητούμενη συμμετοχή τους. Κατά την διάρκεια της Δημόσιας Προσφοράς, οι Ειδικοί Επενδυτές θα μπορούν να τροποποιούν τις εγγραφές τους και κάθε νέα εγγραφή θα ακυρώνει τις προηγούμενες.

Ο αριθμός των Νέων Μετοχών που θα κατανεμηθεί σε Ιδιώτες Επενδυτές και σε Ειδικούς Επενδυτές θα οριστεί στο τέλος της Συνδυασμένης Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές στη Δημόσια Προσφορά. 15,0% (που αντιστοιχεί σε 19.500.000 εκ των Νέων Μετοχών, υποθέτοντας ότι θα εκδοθεί ο ελάχιστος αριθμός Νέων Μετοχών, ή σε 22.500.000 εκ των Νέων Μετοχών, υποθέτοντας ότι θα εκδοθεί ο μέγιστος αριθμός Νέων Μετοχών) και 85,0% (που αντιστοιχεί σε 110.500.000 εκ των Νέων Μετοχών, υποθέτοντας ότι θα εκδοθεί ο ελάχιστος αριθμός Νέων Μετοχών, ή σε 127.500.000 εκ των Νέων Μετοχών, υποθέτοντας ότι θα εκδοθεί ο μέγιστος αριθμός Νέων Μετοχών) έχει κατ’ αρχάς επιμεριστεί στους επενδυτές που εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά, αντίστοιχα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ δύναται να μεταβάλει αυτήν την κατανομή κατά την κρίση του, με βάση τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί σε κάθε σκέλος της Συνδυασμένης Προσφοράς, με την επιφύλαξη της υλοποίησης της Προνομιακής Κατανομής. Νέες Μετοχές που επιμερίστηκαν αρχικώς, κατά περίπτωση, στη Δημόσια Προσφορά ή στη Διεθνή Προσφορά, αλλά δεν αναλήφθηκαν, δύνανται να ανακατανεμηθούν σε επενδυτές που θα έχουν εγγραφεί στο έτερο σκέλος της Συνδυασμένης Προσφοράς, στο μέτρο που οι εντολές που θα έχουν υποβληθεί σε αυτό το έτερο σκέλος υπερβαίνουν την ανωτέρω αρχική κατανομή και η εν λόγω ανακατανομή είναι εφικτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια