
Με όλα τα πιστοποιητικά στο…χέρι ως το τέλος του χρόνου, τα νέα τρένα υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να ξεκολλήσουν τελικά από την άμμο και να μπουν στις ράγες από τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς. Μετά την αλλαγή πλεύσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία προχωρά στην εγκατάσταση του επίμαχου συστήματος αμμοδιασποράς, τα ανακατασκευασμένα τρένα θα ξεκινήσουν δρομολόγια μέσα στο 2022, μετά από αναβολή ενός και πλέον έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) έδωσε στη Trenitalia, μητρική της ελληνικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη δεύτερη παράταση για την αξιολόγηση της αίτησης, με αριθμό V-20210428-006, που αφορά στην πιστοποίηση και έγκριση της αμαξοστοιχίας ETR 470. Ουσιαστικά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, στην οποία διαπιστώθηκε η έλλειψη του εν λόγω συστήματος, το οποίο προβλέπεται από τον εθνικό κανονισμό, ζητήθηκαν οι απαιτούμενες πληροφορίες για την επίλυση του προβλήματος.
Αν και η απαίτηση για το εν λόγω σύστημα ήταν γνωστή στην ιταλική εταιρεία ήδη από το στάδιο του pre-engagement, πριν κατατεθεί δηλαδή η αίτηση στις 28 Απριλίου 2021, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν είχε πληρωθεί. Σημειώνεται ότι για να πιστοποιηθεί το νέο τροχαίο υλικό, ώστε να μπει στο δίκτυο, είναι απαραίτητο να έχουν εξασφαλισθεί και οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας, αλλά και να πληρούνται οι εθνικοί κανονισμοί.
Αλλαγή κανονισμού
Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι είτε ο εθνικός κανονισμός έπρεπε να αλλάξει, είτε η εταιρεία, τα τρένα της οποίας ανακατασκευάζονται για να «τρέξουν» στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα της χώρας από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, να συμμορφωθεί προς αυτή την απαίτηση. Σήμερα, στην Ελλάδα έχουν φτάσει τρία τρένα, ενώ ως τις αρχές Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να φτάσουν δύο ακόμη ανακαινισμένα ETR470 από την Ιταλία. Την τοποθέτηση του συστήματος αμμοδιασποράς θα κάνει η Alstom.
Ουσιαστικά, ο χρόνος της αναστολής της αξιολόγησης ως τις 13/09/2021, καθώς και της πρώτης παράτασης ως τις 06/11/2021, αναλώθηκε κυρίως στο αίτημα της εταιρείας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για αλλαγή του κανονισμού. Αφού αυτό δεν ευοδώθηκε, τελικά η Trenitaliaπροχωρά στην εγκατάσταση του συστήματος αμμοδιασποράς στο προς έγκριση όχημα.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΡΑΣ, «παρόλο που στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε, υποβλήθηκαν συμπληρωματικά έγγραφα επί των προβληματικών σημείων, με εξαίρεση ωστόσο, το ζήτημα που αφορά την εγκατάσταση του προαναφερθέντος συστήματος αμμοδιασποράς, για το οποίο η ΡΑΣ εγείρει δικαιολογημένη αμφιβολία βάσει των ισχυουσών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας».
Βεβαίως, με την αλλαγή που θα γίνει στο νέο τροχαίο υλικό , αυτό θα πρέπει να λάβει εκ νέου πιστοποιήσεις από όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς. Διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31.12.2021. Ημερομηνία την οποία ορίζει ως καταληκτική η ίδια η εταιρεία στο αίτημά της προς τη ΡΑΣ.
Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για την ορθή αξιολόγηση της πληρότητας, της συνοχής και της συνάφειας του νέου φακέλου της αίτησης, προτάθηκε από τη ΡΑΣ να χορηγηθεί παράταση έως τις 01.03.2022. Πρόκειται για το εύλογο διάστημα που απαιτείται για την έκδοση της σχετικής απόφασης έγκρισης, για τη διάθεση της αμαξοστοιχίας ETR 470 στην αγορά. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την εταιρεία.


Latest News

Το Experience Park και η πορεία ανάπλασης στο Ελληνικό
Η συμβολή του έργου στο brain gain

Παρεμβάσεις 775 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια
Ομιλία στην Ημερίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Βιώσιμες και Ασφαλείς Πόλεις»

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο Τατόι
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τα έργαπροχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το ΥΠΠΟΑ, ώστε το κτήμα να αποδοθεί στην Αττική ως πολιτιστικός πόλος και ως αναπτυξιακός πόρος

Γουδή - Κυψέλη σε 13' με τη Γραμμή 4
Πότε θα λειτουργήσει

Γραμμή 4: Οι μετροπόντικες ξαναβρίσκουν τον δρόμο για την Αθήνα
Προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση του μετρό στα δυτικά από Ανθούπολη προς Ίλιον

Smart cities με «εργαλεία» το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ΣΔΙΤ
Πολλά από τα έργα που υλοποιούνται στη χώρα, με πιο εμβληματικά τον ΒΟΑΚ και τον αυτοκινητόδρομο Ε65, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Καραμανλής: Χρειάστηκαν 28 χρόνια για να ξεκινήσει η νέα Γραμμή 4 του Μετρό
Η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών στο εργοτάξιο

Νέο άλμα στις τιμές των υλικών κατασκευής νέων κτηρίων
Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η ηλεκτρική ενέργεια κατά 88,8% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 36,8%

Στις «ράγες» το έργο του Ελληνικού
Οι επόμενες κινήσεις της Lamda Developement

Οι 4 + 4 κινήσεις για λύση στο κυκλοφοριακό
Το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής