Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της αφότου αποκάλυψε εσωτερικά έγγραφα της Facebook που καίνε την εταιρεία, η Φράνσις Χόγκεν κάλεσε το πρώην αφεντικό της να παραιτηθεί για να ανοίξει το δρόμο σε αλλαγές, αντί να αφοσιώνεται στο rebranding του κοινωνικού δικτύου.

«Πιστεύω πως είναι απίθανο να αλλάξει η εταιρεία αν [ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ] παραμείνει διευθύνων σύμβουλος» δήλωσε η πληροφοριοδότης στην εναρκτήρια εκδήλωση του Web Summit, φεστιβάλ τεχνολογίας που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

«Ίσως είναι ευκαιρία να αναλάβει άλλος τα ηνία […] Η Facebook θα ήταν πιο ισχυρή με κάποιον που θα ήταν διατεθειμένος να εστιαστεί στην ασφάλεια» είπε η Χάουγκεν απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Ζάκερμπεργκ πρέπει να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Ζάκερμπεργκ ότι μετονομάζει την Facebook Inc. σε Meta Platforms Inc., μια αλλαγή που δίνει έμφαση στο «metaverse», έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί σε νέο κεφάλαιο για το Διαδίκτυο.

Πολλοί θεώρησαν όμως ότι η μετονομασία είναι μια προσπάθεια του Ζάκερμπεργκ να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση μετά τις αποκαλύψεις της Χάουγκεν.

Η τέως εργαζόμενη της Facebook παρέδωσε σε ΜΜΕ και στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν ότι η εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και το δημόσιο όφελος.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα δείχνουν πως η εταιρεία γνώριζε πως το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων, ότι οι αλγόριθμοί της ευνοούν το διχαστικό και εμπρηστικό περιεχόμενο.

«Ξανά και ξανά η Facebook επιλέγει την επέκταση και νέους τομείς δραστηριοποίησης αντί να λύνει τις εκκρεμότητες με αυτά που έχει ήδη κάνει» δήλωσε η Χάουγκεν χειροκροτούμενη.

Τον περασμένο μήνα, η Χόγκεν μίλησε στο Κογκρέσο και ενώπιον βρετανών βουλευτών, προειδοποιώντας ότι η Facebook θα πυροδοτήσει βίαια επεισόδια σε όλο τον κόσμο αν δεν αλλάξει τους αλγορίθμους της που υποκινούν σε βία και βλάπτουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή