«Υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχήματα σχετικά με το σύστημα Υγείας που πρέπει να κερδηθούν», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», ένα ειδικό δωρεάν πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου το οποίο θα αφορά γυναίκες 50-69 ετών και θα εφαρμοστεί μέσα στο 2022.

Οι στόχοι για εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης όσον αφορά το ΕΣΥ είναι επίσης η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του ΕΟΔΥ, η εφαρμογή του εμβληματικού σχεδίου Δοξιάδης για την πρόληψη, αλλά και ο εξορθολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη, εντείνοντας τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρχουν καλύτερες εκπτώσεις και πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

«Η πρόληψη παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της Υγείας»,  ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως για πρώτη φορά εισάγεται το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια.

Αναγκαία η αρωγή των επιστημόνων απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η πανδημία της Covid ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική που έχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, τονίζοντας πως η αξιοπιστία του πομπού έχει πολύ μεγάλή σημασία και γι΄αυτό είναι αναγκαία η αρωγή της επιστημονικής κοινότητας.

«Η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα καθώς οι δομές υγείας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τους ασθενείς κορωνοϊό. Η συγκυρία επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε.

Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής δόσης, καθώς το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά την έλευση έξι μηνών από την δεύτερη.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες, τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις προσαρμόζουν τη ζωή μας σε μία νέα πραγματικότητα που υπηρετούν τρεις αρχές.

  • Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.
  • Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους
  • Όσοι δεν θωρακίζονται από το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

«Ζητώ από όσους δεν το έχουν κάνει, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας ώστε να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια και να χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Εξάλλου το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη, το δώρο της επιστήμης που αύξησε το προσδόκιμο ζωής κατά τον 20ο αιώνα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους