Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, βρέθηκε την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2021, στην Εύβοια, στο πλαίσιο των τακτικών του επισκέψεων στην περιοχή, και συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές δήμων της Εύβοιας, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.

Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στους δύο δήμους της Β. Εύβοιας, το οποίο αφορά τόσο την οριζόντια στήριξη της περιοχής, όσο και τη στοχευμένη στήριξη κλάδων που επλήγησαν σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ συμπεριλαμβάνει και μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, καθώς και έργα υποδομών και βελτίωσης των δικτύων.

Πιστώσεις 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος

Ειδικότερα, έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού. Πρόκειται για ένα μεγάλο, διευρυμένο και εντατικό πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών της Β. Εύβοιας, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα -και σε συνεργασία με την Περιφέρεια- την αμέσως επόμενη περίοδο, δρομολογείται η ένταξη πιστώσεων χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Β. Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών.

Επιπρόσθετα, με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις δασικές περιοχές, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συμμετοχή των δασικών συνεταιρισμών στις εργασίες. Το συνολικό μέγεθος των έργων που έχουν ξεκινήσει και δρομολογούνται ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ, από τις πρώτες εβδομάδες, προωθήθηκαν τα έργα καθαρισμού των παρόδιων περιοχών από τους τοπικούς δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι και έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη ύψους 0,65 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για τη στήριξη άμεσων αναγκών και παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί -μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης- έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Β. Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση οικοσκευής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διατεθεί μέχρι τώρα προς τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών 39,9 εκατ. ευρώ. Από το εν λόγω ποσό, τα 12 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας, ενώ, καθώς προχωρά η διαδικασία των διασταυρώσεων και ελέγχων, θα προχωρήσουν και άλλες πληρωμές προς τους δικαιούχους. Πρόκειται για ποσά που αποτελούν πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η οποία θα ανέλθει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, καθώς και έναντι της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και αποκατάσταση των κτιρίων. Επίσης, προωθούνται και υλοποιούνται μέτρα, όπως η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στους δύο δήμους της Β. Εύβοιας, καθώς και η απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Επιμέρους μέτρα

Προς την ίδια κατεύθυνση, προχωρούν και τα πακέτα μέτρων προς συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, (α) υλοποιείται το διευρυμένο -με ορίζοντα δεκαπενταετίας- πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, το οποίο, παράλληλα με τη φετινή έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει και ένα επταετές πρόγραμμα απασχόλησης με προϋπολογισμό κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, (β) υλοποιείται ένα ολιστικό πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, με την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τους περισσότερους δικαιούχους, (γ) υλοποιείται -σε συνεργασία με την Περιφέρεια- η στήριξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή, με την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών μέσα στην επόμενη εβδομάδα για τους περισσότερους δικαιούχους, (δ) δρομολογείται, με ειδικό καθεστώς κρατικής ενίσχυσης, η στήριξη των επιχειρήσεων με μεγάλες, άμεσες και έμμεσες, απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές, και (ε) υλοποιείται στοχευμένο πακέτο δράσεων για την στήριξη των επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο.

Η Κυβέρνηση, συνεπώς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των εμπλεκόμενων Υπουργείων και των κρατικών φορέων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, των δύο Δήμων της Β. Εύβοιας και των παραγωγικών φορέων της περιοχής έχει θέσει σε εφαρμογή και υλοποιεί από την πρώτη στιγμή ένα πακέτο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης, το οποίο ήδη, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διαθέσεις, πιστώσεις και εντάξεις, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πακέτο, το ύψος του οποίου θα αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω, όσο προχωρά η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές και τα δάση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και με δραστηριοποίηση στο πεδίο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας