«Πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».

Αυτό τόνισε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, λέγοντας πως πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι που ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».

« Όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων, και επομένως η διοίκηση από τους κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει συνοδικώς τις όποιες αποφάσεις», εξήγησε ο ίδιος. «Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκεται εκτός του χώρου της εκκλησίας. Όταν ένας πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της εκκλησίας, θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας. Αν δεν ξέρει ο κάθε πιστός αυτό τον κανόνα, τότε να πάει να γίνει Ιεχωβάς, δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αλλά αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί από τους παπάδες. Όταν ο παπάς τον παροτρύνει να μην κάνει εμβόλιο, μπορεί μετά να μην τον βάλει στην εκκλησία;», διερωτήθηκε.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Νέα έξαρση του ιού προβλέπουν οι ειδικοί για τον χειμώνα

«Τι θα κάνει ο κόσμος; Όσοι παροτρύνονται από τους παπάδες, θα σκεφτούν τι θα κάνουν όταν εμβολιαστούν οι ιερείς», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Εκκλησία επισήμως πήρε αποφάσεις, παρότρυνε για τους εμβολιασμούς, ενώ «οι αντιεμβολιαστές δεν είναι άνθρωποι της εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης εκτίμησε ότι δεν είναι πολλοί οι ιερείς που παροτρύνουν τον κόσμο να μην εμβολιάζεται, αλλά είναι αρκετοί. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα» ανέφερε με σκωπτική διάθεση.

Διεμήνυσε ότι είναι αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να σωθούν η κοινωνία, η οικογένεια και οι δουλειές.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό. «Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;», αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου. «Μια φορά έκαναν και στη Ζάκυνθο και μετά ήρθαν έξω από το σπίτι μου και φώναζαν. Η αδερφή μου ενοχλήθηκε, εγώ τους άκουσα και γύρισα πλευρό και κοιμήθηκα. Όταν με ρώτησε το επόμενο πρωί, γιατί δεν στενοχωρήθηκα που τους άκουσα, της απάντησα πως “εάν δεν φωνάξουν για εμένα, για ποιόν θα φωνάξουν; Εγώ είμαι ο αντίθετος από αυτούς”».

Περιέγραψε, μάλιστα, κι ένα περιστατικό σε σούπερ μάρκετ, όταν «μια κυρία μου είπε ότι είμαι όργανο του πειρασμού. Και της απάντησα ότι “το ξέρεις πολύ καλά, γιατί εσύ είναι ο ίδιος ο διάολος”».

«Θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με δυναμισμό και προσευχή, να τους φωτίσει ο Θεός να βρουν τον σωστό δρόμο. Όταν μιλάνε για τσιπάκια, μιλάνε για πατατάκια, όχι για το τσιπ που το έχουμε όλοι μαζί με το κινητό μας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τη Θεία Κοινωνία. «Αλλά όπως λέει μια παροιμία, “κάνε αγιασμό αλλά πάρε και μια γάτα”. Δεν χαλάει το πράγμα ούτε ως προς την πίστη, ούτε οτιδήποτε. Έχω δει θαύματα και θαύματα στη ζωή μου, στον Άγιο Διονύσιο, το θέμα είναι να είναι επιδεκτικός του θαύματος ο άνθρωπος. Δεν είναι το θαύμα μόνο ο άγιος, είσαι κι εσύ. Πρέπει να είσαι συνεπής στις αποφάσεις της εκκλησίας για να γίνει το θαύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα