Μπορεί ακόμη να υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ζήτηση κεφαλαίων από πλευράς επενδυτών σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), αλλά «τα πρώτα βλαστάρια βγήκαν και στο εξής αυτή θα μεγαλώνει διαρκώς». Αυτό τόνισε από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit ο επικεφαλής της Hellenic Fund and Asset Management Association; CEO, Alpha Trust, Chris Aesopos, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «οι ιδιώτες ακόμη χαίρονται με την έννοια του πράσινου και όχι τόσο με το ESG της βιώσιμης ανάπτυξης».

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα καταγράφεται αλματώδης άνοδος στα επενδυόμενα κεφάλαια σε θέματα ESG και τόνισε ότι ανέρχονται «σε 4 τρισ. δολάρια σε σύνολο επενδύσεων που έχει ο τομέας με στοιχεία του 2020 στα 90 τρισ. δολάρια, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι σήμερα αυτά έχουν ξεπεράσει και τα 120 τρισ. δολάρια». Λέγοντας ότι ο «δρόμος είναι μακρύς», ο ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης των προαναφερόμενων κεφαλαίων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου ανέφερε μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά την εποπτεία και τις διαδικασίες ότι «κάναμε τις διαδικασίες μας απλές και ηλεκτρονικές, ώστε να γίνονται πιο εύκολα οι υποβολές, ενώ μειώσαμε τα δικαιολογητικά μας στο 1/3. Από πλευράς κανονιστικής βοηθήσαμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», σημείωσε. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το τελευταίο δεκάμηνο έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 16 ενημερωτικά δελτία για ομόλογα και μετοχές πάνω στα θέματα ESG, και έχουν αντληθεί 5 δισ. ευρώ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι την τελευταία διετία επτά εταιρείες άντλησαν 3,8 δισ. ευρώ μέσω εταιρικών πράσινων ομολόγων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στο δείκτη ATHEX ESG (Environmental Social, and Governance), που τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Αυγούστου φέτος και παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Χαρακτήρισε «μεγάλο» τον αριθμό των 35 εταιρειών που συμμετέχουν στον προαναφερόμενο δείκτη και υπενθύμισε ότι σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της οργανωμένης αγοράς του Χ.Α.

Το Thessaloniki Summit 2021, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ESG
Η Ηθική Λειτουργία Επιχειρήσεων συνεπάγεται Ηθικά Προϊόντα;
Academia |

Η Ηθική Λειτουργία Επιχειρήσεων συνεπάγεται Ηθικά Προϊόντα;

Θα πρέπει το κάθε άτομο να έχει την ελευθερία επιλογής να πράξει αναλόγως. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποποιούνται τις ευθύνες για τυχόν δημιουργία αρνητικών επιπτώσεων σε ένα μεγάλο μέρος των χρηστών

Οι CEOs ζητούν τολμηρές κυβερνητικές δράσεις και συνεπείς κλιματικές πολιτικές
ESG |

Οι CEOs ζητούν τολμηρές κυβερνητικές δράσεις και συνεπείς κλιματικές πολιτικές

Τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ηγηθεί της κατάστασης, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

EBRD – «Μπήκε» με 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
ESG |

Με 75 εκατ. ευρώ «μπήκε» η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να επιταχύνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και να γίνει μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

KPMG – Σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία εστιάζει ο κλάδος της ενέργειας
ESG |

KPMG: Σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογία εστιάζει ο κλάδος της ενέργειας

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ηγετών στον κλάδο της ενέργειας θεωρούν πλέον την κλιματική κρίση ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους - Η πλειοψηφία των CEOs στην ενέργεια σχεδιάζουν αύξηση των επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες.