Η Google φέρεται να κινείται «επιθετικά» για να κερδίσει συμβόλαιο για την παροχή υπηρεσιών Cloud από το Πεντάγωνο, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοί της είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το τμήμα Cloud της Google έχει μετατάξει μηχανικούς από τα κύρια καθήκοντά τους ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Joint Warfighting Cloud Capability του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο που φέρεται να «κυνηγά» η Google ενδιαφέρει επίσης μεγάλο αριθμό εταιρειών ενώ σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση θα είναι ένα project πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έγγραφο που επικαλούνται οι New York Times, τονίζεται ότι η εταιρεία που θα κερδίσει το συμβόλαιο μοιραία «θα έχει πρόσβαση σε κρίσιμης σημασίας μάχιμα δεδομένα» με μία μεγάλη ποικιλία διαβαθμίσεων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των βαθμίδων απόρρητο και άκρως απόρρητο). Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα απαιτεί από τους υποψηφίους να παρέχουν «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων που θα επιτρέπουν με ασφάλεια τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και την έγκαιρη λήψη αποφάσεων σε τακτικό επίπεδο».

Η αντίδραση των εργαζομένων του 2018

Από την πλευρά της η Google υποστηρίζει ότι έχει κανόνες για τον τρόπο που η τεχνητή της νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις, ένας όρος που τέθηκε μετά από παλαιότερες αντιδράσεις των εργαζομένων της.

Το 2018, υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν την Google να αναπτύσσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύει λήψεις βίντεο από drones, σαν μέρος του Project Maven, μίας πρωτοβουλίας του Πενταγώνου. Τότε, χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρείας υπέγραψαν επιστολή προς τον CEO Σουντάρ Πισάι, λέγοντας ότι η Google δεν θα έπρεπε να αναμιγνύεται σε πολεμικές ενέργειες και ότι «τέτοιου είδους κινήσεις θέτουν την αξιοπιστία της εταιρείας σε κίνδυνο ενώ είναι αντίθετες με τις αξίες της».

Σταδιακά, η διοίκηση της εταιρείας ενέδωσε και ανακοίνωσε ότι σταματά κάθε είδους εμπλοκή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ακολούθως, ανακοίνωσε τις αρχές που θα διέπουν τη χρήση της AI ενώ παράλληλα υποσχόταν ότι δεν θα εργασθεί στην ανάπτυξη όπλων που θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ή σε προγράμματα παρακολούθησης που θα βασίζονται σε σχετικές τεχνολογίες.

Ωστόσο, διευκρινιζόταν τότε ότι η Google θα συνέχιζε να εργάζεται με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «σε πολλές άλλες περιοχές ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τους New York Times, η εταιρεία δεν σταμάτησε να συνεργάζεται με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, κυρίως σε προγράμματα υποστήριξης και χρήσης υπηρεσιών cloud για λόγους συντήρησης υλικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή