Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων  και εσωκομματικών συγκρούσεων στις τάξεις των Δημοκρατικών, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί των σχεδίων για τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η συνεδρίαση του σώματος θα αρχίσει στις 08:00 (τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να διεξαχθεί αργότερα η ψηφοφορία, η οποία όπως διεμήνυσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Κάριν Ζαν-Πιερ, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση ιστορικών διατάξεων που θα μεταμορφώσουν τις ΗΠΑ.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου κρίνεται ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που δέχεται από την ήττα στη Βιρτζίνια.

Οι συγκρούσεις της αριστερής με την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος του Τζο Μπάιντεν του στερούν ως αυτό το στάδιο μια πολιτική νίκη που χρειάζεται απελπισμένα για να δώσει νέα πνοή στην προεδρία του.

Τα προγράμματα επενδύσεων που υπόσχεται ο αρχηγός του κράτους είναι λαοφιλή, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, σημείωμα του οίκου αξιολόγησης Moody’s που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργήσουν 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας την προσεχή δεκαετία.

Ένας χρόνος ως τις ενδιάμεσες εκλογές

Όμως ο Τζο Μπάιντεν, που διατράνωνε στην προεκλογική εκστρατεία το ταλέντο του στη διαπραγμάτευση, χάρη στη μακρά καριέρα του στη Γερουσία, προσέκρουσε στις διαιρέσεις του κόμματός του και βλέπει, ανίσχυρος, τη δημοτικότητά του να πιέζεται.

Πριν από την περιοδεία του για τη σύνοδο της G20 και την COP26, ο αμερικανός πρόεδρος πήγε –δύο φορές– στον λόφο του Καπιτωλίου, για να προσπαθήσει να επισπεύσει την υιοθέτηση των δύο νομοσχεδίων-φάρων.

Το πρόγραμμα επενδύσεων για την επισκευή του οδικού δικτύου, των λιμανιών, των γεφυρών και άλλων ετοιμόρροπων υποδομών, προβλέπει δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων –ποσού ίσου με όλο το ΑΕΠ της Ισπανίας– και υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Το δεύτερο, ακόμη πιο γιγαντιαίο, με πτυχές που αφορούν την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα, που βαπτίστηκε Build Back Better («Ανοικοδομούμε καλύτερα»), προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων τη μείωση του κόστους της βρεφονηπιακής φροντίδας και την επένδυση 550 δισεκ. δολαρίων για να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη ως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή