«Σήμερα είναι μια ημέρα περηφάνιας για την Pfizer», δηλώνει ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, σε μήνυμά του στο twitter, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το Paxlovid, το χάπι κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι η σημερινή ημέρα δείχνει ξεκάθαρα «τη δύναμη της επιστήμης αλλά και των επιστημόνων να αναπτύσσουν ταχύτατα ένα αγαθό που θα ωφελήσει το σύνολο της ανθρωπότητας».

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης μελέτης φάσης 2 έδειξαν ότι το υποψήφιο αντιικό σκεύασμα χορηγούμενο σε συνδυασμό με χαμηλή δόση του φαρμάκου ritonavir, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κορωνοϊό σε ενήλικες υψηλού ρίσκου μη νοσηλευόμενους.

Ο κ. Μπουρλά τονίζει ότι τα εάν εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες.

«Άκρως αποτελεσματικό» το χάπι κατά του κορωνοϊού της Pfizer

Λίγες ημέρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η Βρετανία στο χάπι της Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19, η Pfizer ανακοίνωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα για μια δεύτερη θεραπεία.

Το χάπι της Pfizer είναι «άκρως αποτελεσματικό» στην πρόληψη της σοβαρής νόσου μεταξύ ατόμων υψηλού κινδύνου που ξεκίνησαν τη φαρμακευτική αγωγή αμέσως αφότου εκδήλωσαν συμπτώματα.

Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το χάπι, το οποίο σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Paxlovid, μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου εφόσον χορηγηθεί τρεις ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά ώστε η ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθούσε τη δοκιμή αποφάσισε τον πρόωρο τερματισμό της. Αυτό θα επιτρέψει τη χορήγηση της θεραπείας και στους εθελοντές της μελέτης που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo).

«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν και τα πιο τρελά μας όνειρα» δήλωσε σύμφωνα με τους New York Times η Αναλιέσα Άντερσον, στέλεχος της Pfizer που ανέλαβε την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Η εταιρεία σκοπεύει τώρα να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές. Μέχρι σήμερα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για την Covid-19 ήταν ενέσιμες.

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται και στην Ελλάδα το χάπι κατά του ιού

Όχι για όλους

Τόσο το χάπι της Pfizer όσο και η αντίστοιχη θεραπεία της Merck δεν προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι άνω των 60 ετών ή οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

Και οι δύο εταιρείες έχουν αρχίσει την παραγωγή πριν λάβουν το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, αρχικά όμως οι θεραπείες θα είναι διαθέσιμες σε περιορισμένες μόνο ποσότητες.

Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος εκτιμάται πως θα είναι υψηλό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συνάψει συμβόλαια με τη Merck και με τη Pfizer για δόσεις που επαρκούν για συνολικά 3,4 εκατομμύρια ασθενείς με τιμή γύρω στα 700 δολάρια ανά ασθενή.

Η Pfizer έχει υποσχεθεί εκπτώσεις για τις φτωχότερες χώρες, ενώ η Merck έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενοσήμων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

Η αρχή της προσπάθειας για την ανάπτυξη του χαπιού της Pfizer ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, την εποχή της επιδημίας SARS στην Ασία. Πέρυσι, η εταιρεία τροποποίησε τη θεραπεία ώστε να στοχεύει τον πανδημικό κορωνοϊό και να χορηγείται απο το στόμα αντί ενδοφλέβια.

Το χάπι ανήκει στην κατηγορία των πρωτεϊνικών αναστολέων που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του HIV και αναστέλλει μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τη Pfizer, οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής δεν ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες.

Πώς λαμβάνεται

Η θεραπεία της Pfizer περιλαμβάνει 20 χάπια που χορηγούνται σε διάστημα 5 ημερών, μαζί με 10 χάπια ριτοναβίρης, φάρμακο κατά του HIV, το οποίο παρατείνει τη διάρκεια της δράσης.

Συγκριτικά, η θεραπεία της Merck αποτελείται από 40 χάπια σε διάστημα 5 ημερών και προσφέρει περίπου 50% μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές.

Το χάπι της Merck λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό, αφού σχεδιάστηκε να εισαγάγει λάθη στο γενετικό υλικό του ιού. Για προληπτικούς λόγους, οι ασθενείς που το λαμβάνουν θα πρέπει να εφαρμόζουν αντισύλληψη. Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που το ενέκρινε, συνέστησε να μην χρησιμοποιείται σε εγκύους, θηλάζουσες και σε γυναίκες που θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες στη διάρκεια της θεραπείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους