Λοιπόν, αυτές τις ημέρες αυτό το σίριαλ με τίτλο «απονομή συντάξεων» που «παίζεται» επί 22 χρόνια στη χώρα μας με «πρωταγωνιστές» τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας  Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ πάει να  σπάσει όλα τα ρεκόρ  σε «γέλιο» ή, καλύτερα, σε «αστειότητες» (όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για το 0+0=14 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991), με κορυφαίο αυτή τη φορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αναφερόμενη στην εμπλοκή των ιδιωτών στην εκκαθάριση των  συντάξεων στο ΕΦΚΑ η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τη χαρακτήρισε ως «φιάσκο» (λόγω του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας στις εξειδεκευμένες εξετάσεις  λογιστών, φοροτεχνικών και δικηγόρων), τονίζοντας ότι «η επιλογή αυτή είναι ατελέσφορη και αναποτελεσματική». Υπενθυμίζω ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου το 2009, αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2012 ως «αγανακτισμένη» για τα Μνημόνια του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, προσχώρησε το 2014 στον ΣΥΡΙΖΑ που θα «καταργούσε» το Μνημόνιο, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και το 2018 έγινε υπουργός Διοικητικής…  Ανασυγκρότησης επί της κυβερνήσεως  του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, που υπέγραψε το… τρίτο Μνημόνιο (ενώ είχε  αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ διότι υπέγραψε το… πρώτο!!!)

Και θυμήθηκα με ντροπή ότι ατελέσφορο και αναποτελεσματικό ήταν και είναι το σημερινό σύστημα απονομής των συντάξεων επί 22 χρόνια, δηλαδή χωρίς ιδιώτες εκκαθαριστές. Και τους λόγους  της απαράδεκτης αυτής καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων  είχε αναφέρει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τον  Ιούλιο  του 2016 ο τότε υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Τότε , παρουσίασε, μεταξύ άλλων, μία σειρά προβλημάτων, τα οποία, όπως είπε,  δεν επιτρέπουν ούτε ταχύτατη καταβολή συντάξεων, συγκριτικώς με τον χρόνο τερματισμού του εργασιακού βίου, ούτε του εφάπαξ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι  οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται «σε ταμειακό πρόβλημα». «Δυστυχώς το σύστημα που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει ταχεία επεξεργασία στοιχείων και καταβολή συντάξεων», τόνισε.

Ιδού, λοιπόν, τι φταίει. Τότε, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγαν οι «σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων» και τώρα οι… ιδιώτες εκκαθαριστές! Αλλά, τι, πραγματικά,  έφταιγε  για το όνειδος  ήδη από το 1999, όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν μέλος και η Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου, και αργότερα έγινε και υπουργός;  Δεν έφταιγε τίποτε! Απόδειξη ότι όλοι σχεδόν οι αρμόδιοι υπουργοί υπόσχονταν τη γρήγορη απονομή τους σε… ένα, σε δύο, σε τρεις μήνες!

Το χρονικό των υποσχέσεων από το 1999 έως σήμερα

Προς επίρρωση της εναγούς αυτής δραστηριότητας του κράτους «αρλούμπα», όπως το χαρακτηρίζω με άρθρα μου και βιβλία μου επί σαράντα χρόνια, παρουσιάζοντας πάνω από 500 ιστορίες καθημερινής οικονομικής τρέλας από το 1974 έως το 2012, παραθέτω στη συνέχεια ένα σύντομο χρονικό των  μεγάλων υποσχέσεων  των αρμόδιων υπουργών όλων των κυβερνήσεων μετά το 1999 για γρήγορη απονομή των συντάξεων, επειδή προφανώς δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν  «σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των ταμείων» (αυτοί τους μάραναν!):

-Στις 10 Φεβρουαρίου του 1999, ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε  … δέκα μέτρα για τη βελτίωση, τάχα, των σχέσεων μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων ήταν και η «διαβεβαίωση» ότι δεν… «θα περιμένουν χρόνια οι ασφαλισμένοι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση του ταμείου, αλλά θα δοθεί προσωρινή σύνταξη σε πέντε μήνες»!

-Λίγους μήνες  αργότερα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είχε κατεβάσει τους μήνες σε… έναν… για την έκδοση της σύνταξης. Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου του 1999, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι «θα χορηγείται η σύνταξη στους συνταξιούχους του Δημοσίου μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά»!

-Στα μέσα Ιουλίου του 2016, όπως προαναφέρθηκε,  ο τότε υφυπουργός Εργασίας ο τότε υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Πετρόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ανέφερε ότι το σύστημα «που κληρονομήσαμε (σάπιοι φάκελοι στα υπόγεια των Ταμείων) δεν επιτρέπει  ταχεία επεξεργασία των στοιχείων και καταβολή των συντάξεων».

-Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο τότε διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής  Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)  Αθανάσιος Μπακαλέξης, είπε υποσχόμενος χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων,  τα ακόλουθα:  «Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ, για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν. Αμέσως, μία πολύ – πολύ επιτακτική ανάγκη να βγουν οι 100.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, που εκεί έχει και δημοσιονομική επίπτωση για τη χώρα μας, διότι επιπλέον μπορούμε να διαθέσουμε 800 εκατομμύρια. Εκτός αυτού όμως παράλληλα θα τρέξει και ο νέος σχεδιασμός, οι νέες αιτήσεις οι οποίες θα υποβάλλονται, με στόχο τέλος του έτους η νέα σύνταξη να βγαίνει σε τρεις μήνες».

-Στις 3  Ιανουαρίου του 2017 η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου …δεσμεύθηκε, μιλώντας  στην ΕΡΤ, ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποδοθεί (θα έχει γίνει εκκαθάριση) οι συντάξεις. Επρόκειτο   για την τέταρτη … «δέσμευσή» της,  καθώς η ίδια υπουργός Εργασίας από τον Ιούνιο του 2017 έχει δώσει διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, μέσα από δηλώσεις της, τόσο τηλεοπτικά, όσο και σε συνεντεύξεις Τύπου, όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα των δηλώσεών της και βίντεο . Η πρώτη ήταν ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων θα γινόταν  μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Σε δήλωσή της όμως τον Οκτώβριο του 2017 μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων … οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018! Τον  Μάρτιο του 2018, η ίδια υπουργός Εργασίας έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση, του κύριου όγκου για τον Αύγουστο του 2018! Με τις τελευταίες  δηλώσεις της, όπως προανέφερα, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι  «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας, ξανά, την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου!

Σήμερα, ύστερα από 22 χρόνια, ο αρμόδιος για το θέμα αυτό υφυπουργός καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου μάς διαβεβαιώνει ότι «  «σύντομα -και ιδίως μετά την ενεργοποίηση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών- να ολοκληρώνονται γύρω στις 30.000 αιτήματα μηνιαίως», τονίζοντας ότι «το πλήθος των εκκρεμών ανέρχεται σε 132.605 συντάξεις τον Απρίλιο του 2021 και είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου του 2020 που ήταν 178.327 συντάξεις» και ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο καθώς οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των αιτημάτων συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί»

Τι λέτε; Να πάρουμε κι αυτές τι διαβεβαιώσεις στα σοβαρά, όταν  από το 2013 έχει ψηφιστεί Νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι ο δημόσιος υπάλληλος  θα λαμβάνει το 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε κατά τον χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion