Το Ιράν καταδίκασε σήμερα την επίθεση κατά του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι στη Βαγδάτη και κάλεσε σε «επαγρύπνηση για να αποτραπούν συνωμοσίες που αποσκοπούν στην ασφάλεια» της γειτονικής του χώρας.

Σύμφωνα με το γραφείο του Καντίμι, ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέφυγε σώος «απόπειρας δολοφονίας» τη χθεσινή νύχτα στην κατοικία του, μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για την οποία δεν έχει γίνει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης.

«Τέτοια περιστατικά είναι προς όφελος αυτών που παραβίασαν τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ τα τελευταία 18 χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπτζαντέχ, σε μια σαφή νύξη στις ΗΠΑ.

«Προσπάθησαν να επιτύχουν τους καταστροφικούς περιφερειακούς τους στόχους δημιουργώντας τρομοκρατικές ομάδες που επιδιώκουν να προκαλέσουν στάση», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στρατιωτικά στο Ιράκ το 2003 για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Αμερικανικές δυνάμεις εστάλησαν επίσης το 2014 στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού για να βοηθήσουν τη Βαγδάτη να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων αυτών αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίθεση στη Βαγδάτη πραγματοποιείται σχεδόν έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Συμμαχία της Κατάκτησης, πολιτική βιτρίνα του Χασντ αλ-Σάαμπι, ισχυρού συνασπισμού φιλοϊρανών βετεράνων παραστρατιωτικών, έχασε πολλές έδρες, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το κόμμα αυτό καταγγέλλει νοθεία και ορισμένοι υποστηρικτές του κατηγορούν τον Καντίμι ως «συνεργό» σε αυτήν την «απάτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα