Σε σκληρό ντέρμπι ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους δείχνει να εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Βασικό συμπέρασμα της πρώτης έρευνας στην προεκλογική αφετηρία για τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι ότι η μάχη οδηγείται σε δεύτερο γύρο, με άδηλο ωστόσο το αποτέλεσμα όχι μόνον για τον τελικό νικητή, αλλά ακόμη και για το δίδυμο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Η ανατροπή σχεδιασμών που προκάλεσε η απρόσμενη απώλεια της Φώφης Γεννηματά είναι προφανές ότι αφήνει το αποτύπωμά της και σε αυτή την πρώτη καταγραφή δυνάμεων μεταξύ των έξι υποψηφίων αρχηγών, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα της GPO, καταγράφονται δύο ταχύτητες στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς σε αυτή τη φάση τρεις υποψήφιοι διαγκωνίζονται για την κομματική ηγεσία και τρεις περιορίζονται σε έναν ρυθμιστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ιδιαιτερότητα της εκλογής, καθώς δεν υπάρχει σαφές εκλογικό σώμα, οδηγεί αναγκαστικά σε δύο μετρήσεις για την καταγραφή των τάσεων αυτής της περιόδου – μία ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θα φτάσουν στην κάλπη και μία στο γενικότερο ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση και σκοπεύει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτή η διπλή μέτρηση, ωστόσο, δεν αναιρεί τη βασική πρώτη εικόνα, δηλαδή της εκλογικής κούρσας για τρεις με σχεδόν προεξοφλημένο τον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Προβάδισμα

Από την πρώτη έρευνα της GPO προκύπτει ότι καλύτερη θέση στην προεκλογική αφετηρία έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καταγράφει προβάδισμα τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (στις εθνικές κάλπες του 2019) όσο και μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά με διαφορές που αφήνουν ανοικτό το αποτέλεσμα για κάθε θέση στην αρχική τριάδα.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης) κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, που μπορεί ωστόσο να παίξουν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα είτε παραμείνουν στην κούρσα έως τις 5 Δεκεμβρίου είτε αποχωρήσουν νωρίτερα. Ειδικότερα, στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Ο Λοβέρδος, ο οποίος είχε ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίσει να ξεδιπλώνει την προεκλογική καμπάνια του, καταγράφει καλύτερη εικόνα και στην προοπτική που μπορεί να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα από αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, ενώ ο Παπανδρέου που μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μετριέται δημοσκοπικά, είναι φανερό ότι προκαλεί διχογνωμίες ως προς την αναγκαιότητα της υποψηφιότητάς του, τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο σύνολο του πιθανού εκλογικού σώματος.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε φιναλίστ στις εσωκομματικές κάλπες του 2017, γίνεται εξίσου σαφές από την ίδια δημοσκόπηση ότι διατηρεί μια εδραιωμένη εκλογική βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας