Οι περισσότεροι Ρώσοι επέστρεψαν σήμερα στις δουλειές τους, για πρώτη φορά μετά την εβδομαδιαία υποχρεωτική ανάπαυλα που τους «χάρισε» ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να επιβραδύνει την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

Το shutdown σε όλους τους εργασιακούς κλάδους διήρκησε από τις 30 Οκτωβρίου έως χθες 7 Νοεμβρίου, όμως τα μέχρι τώρα νούμερα από την πορεία των κρουσμάτων δεν δείχνουν πως το κύμα έχει ανακοπεί.

Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν 1.190 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, που είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο από τον ημερήσιο μέσο όρο πριν την εβδομαδιαία διακοπή. Συνολικά τα κρούσματα έφτασαν τα 39.400, μόλις ελαφρά κάτω από τα 41.335 του Σαββάτου.

Στις επικρίσεις που δέχτηκε το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανεί η επιρροή του εβδομαδιαίου shutdown, επικαλούμενο και τις δηλώσεις του δημάρχου της Μόσχας πως η πανδημία στην πρωτεύουσα σταθεροποιείται. Όμως, ο Σεργκέι Σομπιάνιν είναι γνωστός πολιτικός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο επιδημιολόγος Νικολάι Κρυούτσκοφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ειδικά δε, με δεδομένο πως ελάχιστες από τις 80 περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν να παρατείνουν το μέτρο και αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του μέτρου, σημειώνοντας οως η ρωσική διακοπή είναι μια πολύ πιο ελαφριά μορφή των lockdowns που είχαν υιοθετήσει τα ευρωπαϊκά κράτη, οπότε δεν συγκρίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Μόσχα, όπου θα έπρεπε να είναι κλειστά όλα τα μαγαζιά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, κάποια καταστήματα, ακόμη και μπαρ και κομμωτήρια παρέμειναν ανοιχτά.

Παρά το γεγονός πως η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο, το Sputnik V, απέτυχε παταγωδώς να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η έκρηξη των κρουσμάτων έχει δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας, αλλά και ελλείψεις σε βασικά υλικά όπως το οξυγόνο. Μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax υποστήριξε πως ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής παρέδωσε πάνω από πέντε τόνους υγροποιημένο οξυγόνο από τα στρατηγικά του αποθέματα σε διάφορα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα